Vinul sec, preferatul românilor
România are în medie un consum de 24 de litri de vin pe cap de locuitor anual, mult sub cifrele înregistrate în alte ţări europene.
20 Septembrie 2012, 15:55
În România, producătorii de vin estimează o recoltă de struguri cu aproape o treime mai slabă decât anul trecut din cauza secetei prelungite din ultimele luni şi iau deja în calcul scumpiri.
Principala preocupare este în prezent promovarea acestei băuturi cu numeroase efecte benefice asupra sănătăţii atunci când este consumată în cantităţi potrivite.
România are în medie un consum de 24 de litri de vin pe cap de locuitor anual, mult sub cifrele înregistrate în alte ţări europene, iar producătorii români vor să schimbe stituaţia.
Producătorii de vin trebuie să elaboreze strategii şi să creeze concepte inovative care să ducă la un consum cât mai mare de vin, adică să investească mai mult în promovarea tipului de vin pe care îl produc.
Aceştia mai spun că deşi anul acesta au înregistat o producţie foarte bună din punct de vedere calitativ, nu se aşteaptă la creşteri mari în ceea ce priveşte consumul, pentru că în ţara noastră nu există o cultură a vinului.
Nici în restaurante consumul de vin nu este foarte ridicat, din cauză că managerii preferă să pună preţuri foarte mari la aceste produse, este de părere Cezar Ioan specialist în vinuri.
"Vinul îmbuteliat nu se consumă foarte mult în restaurante din două motive - un motiv este preţul şi absenţa serviciilor corespunzătoare oferite de restaurante clientului. Pentru ca producătorul să impulsioneze vânzarea de vin în restaurant el trebuie să fie foarte bine pregătit pe de o parte, să aibă preţul accetabil de către clientul final şi trebui să-l ajute pe managerul de restaurant să înveţe să vândă vin.
"Asumţia că un manager de restaurant ar şti să vândă vinul este contrazisă de realitate, astfel încât duce la pierderi foarte mari pentru producătorul de vin. Personalul care vinde vin către restaurante trebuie să fie instruit, pentru a da ei însişi un exemplu de profesionalism şi pentru a fi capabil să-i înveţe la rândul lor în mod credibil pe ospătari, manageri de restaurante să vândă vin", a spus Cezar Ion.
În ultimii ani tot mai mulţi consumatori de vin îmbuteliat s-au orientat către vinurile vrac din cauza preţului mult mai scăzut.
De asemenea, în preferinţele românilor pe primul loc se află vinul sec, asta şi pentru că merge cel mai bine cu diferite preparate gastronomice.
Media de vârstă a consumatorului român este de 40 de ani cu venituri între 2500 şi 4000 de lei lunar.