Viitura de pe Prut se îndreaptă spre acumularea de la Stânca Costeşti
Ministrul mediului, Costel Alexe, se află în judeţul Botoşani şi coordonează acţiunile autorităţilor locale.
Articol de Radio România Iaşi, 26 Iunie 2020, 17:45
Viitura de pe Prut, venită din Ucraina, a atins vârful la Rădăuţi-Prut astăzi, la ora 11:00, şi acum se îndreaptă spre acumularea de la Stânca Costeşti.
Râul a inundat lunca Prutului, sute de hectare de teren din Baranca şi Rădăuţi-Prut, şi a ajuns şi în câteva grădini.
Drumul Naţional 24C, între Rădăuţi-Prut şi Miorcani, este inundat în zona podului de pe raza localităţii Rădăuţi-Prut, în proximitatea bisericii.
Specialiştii spun că la Stânca-Costeşti acumularea are capacitatea de a atenua viitura.
Ministrul mediului, Costel Alexe, se află în judeţul Botoşani şi coordonează acţiunile autorităţilor locale.
Costel Alexe: În momentul de fată cea mai expusă zonă rămâne în continuare judetul Botosani, amonte de Barajul de la Stânca Costesti unde este asteptată această viitură din Ucraina cu o cantitate însemnată de apă. La începutul săptămânii, luni, am fost personal la Stânca Costesti unde colegii de acolo au început să uzineze si elibereze de acum două săptămâni o cantitate însemnată de apă pentru a primi această viitură care vine din Ucraina. În acest moment, în Barajul de la Stânca Costesti sunt acumulate 800 de milioane de metri cubi de apă si barajul poate să mai retină încă 400 – 500 de milioane de metri cubi. Amonte de la barajul de la Stânca Costesti avem doar două localităti cu un risc ridicat: Baranca si Rădăuti Prut unde deja colegii de la Apele Române si cei de la ISU au început două actiuni de instiintare si informare a cetatenilor privind riscurile unor inundatii pe care astăzi nu putem să le anticipăm.
(RS)