Viețile se salvează „cu decizii politice, și nu doar cu jertfa medicilor”
Federația Sanitas din România solicită testarea moleculară pentru COVID-19 a medicilor și a pacienților din spitale.
Articol de Adriana Turea, 02 Aprilie 2020, 13:56
Federația Sanitas din România, care reprezintă interesele a peste 115.000 de angajați din sistemul public de sănătate și asistență socială, atrage atenția că este nevoie ca statul să vină cu reguli clare pentru sistemul sanitar.
Organizația a inițiat o petiție online prin care solicită testarea moleculară pentru COVID-19 a întregului personal angajat și a tuturor pacienților internați în unitățile sanitare publice, dar și a contacților direcți.
Reporterul RRA Adriana Turea a stat de vorbă pe această temă cu prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.
Iulian Pope: Auzim de o perioadă bune că am crescut capacitatea de testare, or lucrul acesta nu se întâmplă, nu reușim să testăm mai mult de 2.000 de persoane pe zi, ceea ce e foarte puțin. Or transparența în luarea deciziilor, ce se urmărește, astăzi avem reguli și foarte bine că statul român a reușit această distanțare socială și a impus reguli pentru restul societății, în ceasul al 13-lea ar trebui să înțeleagă, să vină cu reguli clare pentru sistemul sanitar. Sunt greșeli de management care se fac în continuare și care ne vor duce la rezultate gen Suceava.
Reporter: Iulian Pope este de părere că sănătatea personalului medical depinde în mare măsură de modul și timpul în care România va ieși din această criză.
Iulian Pope: Noi credem că personalul medical astăzi are nevoie în primul rând de adevăr, are nevoie de transparență, are nevoie să știe pe ce ne putem baza, altfel rămân doar declarații politice. Trebuie să știm să ne organizăm mai bine, au nevoie de decizie, trebuie să înțeleagă toată lumea că viețile românilor se salvează cu decizii politice, și nu doar cu jertfa personalului medical. Pentru că de la începutul crizei și până astăzi așa se lucrează. Personalul medical e lăsat pe cont propriu, își achiziționează materiale de protecție din surse financiare proprii, ceea ce nu e normal.
Iulian Pope a mai adăugat că în lipsa echipamentelor de protecție personalul medical trăiește în sentiment de nesiguranță.