Validarea preşedintelui director general al SRTV, reprogramată
Validarea lui Claudiu Săftoiu în funcţia de preşedinte director general al SRTV a fost reprogramată pentru şedinţa următoare de plen reunit, care va avea loc luni.
Articol de Cristina Dumitrescu, 09 Octombrie 2012, 20:01
Claudiu Săftoiu, propus de PNL în Consiliul de Administraţie al TVR, a fost ales preşedinte al Consiliului, dar decizia nu a putut fi supusă votului plenului reunit al parlamentului, întrucât şedinţa a fost suspendată în lipsa cvorumului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că validarea lui Claudiu Săftoiu va fi supusă votului plenului parlamentului la şedinţa de luni, săptămâna viitoare.
Dacă decizia membrilor Consiliului de Administraţie al TVR va fi avizată favorabil de plenul parlamentului, Claudiu Săftoiu va deveni preşedinte director general al TVR pentru a doua oară.
Plenul parlamentului a numit marţi un nou consiliu la TVR, după ce Curtea Constituţională a decis că vechiul consiliu a fost constituit neconstituţional, fără reprezentanţii principalului partid de opoziţie, PDL.
Componenţa CA a SRTV validată în iunie, "neconstituţională"
Curtea Constituţională a admis la finalul lunii septembrie sesizarea democrat-liberalilor cu privire la neconstituţionalitatea plenului parlamentului referitoare la componenţa consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune, validată la sfârşitul lunii iunie.
Potrivit deciziei cei opt membri ai consiliului îşi vor pierde această calitate odată cu publicarea hotărârii Curţii în Monitorul Oficial.
În luna iunie, parlamentul a aprobat cu 208 voturi "pentru" noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.
Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.
Proteste ale salariaţilor televiziunii publice
Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare.
Două canale au fost deja închise şi potrivit conducerii televiziunii publice, 872 de persoane vor fi concediate.
Conducerea instituţiei susţine că toate aceste măsuri au în vedere redresarea economică a televiziunii publice.
Mai mulţi angajaţi ai televiziunii publice au protestat luni, în faţa sediului din Capitală, faţă de procedura de selecţie a celor care vor fi concediaţi.
Potrivit reporterului Radio România, Adrian Cristea, angajaţii spuneau că protestele sunt susţinute de câteva sute de angajaţi.
Ei contestă legalitatea procesului de concediere, pentru că în acest moment instituţia nu are Consiliu de administraţie, singurul for care poate aproba astfel de documente.
Proteste similare celui din Bucureşti au mai avut loc şi la studiourile teritoriale din Târgu Mureş şi Craiova.