Utilizarea necontrolată a insecticidelor decimează albinele
Conform Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură, cele mai mari pierderi au fost semnalate în acest an în judeţele Timiş, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 15 Decembrie 2015, 14:09
100 de mii de familii de albine au dispărut anul acesta din cauza folosirii excesive a insecticidelor.
Apicultorii avertizează că trebuie luate urgent măsuri pentru salvarea acestora.
Apicultori din mai multe judeţe au solicitat la Zalău începerea unor anchete pentru stabilirea cauzelor care au stat la baza decimării a circa 100 de mii de familii de albine la nivel naţional, în perioada recoltării polenului de la culturile de floarea soarelui şi la cele de rapiţă.
Apicultorii spun că situaţia este gravă şi dau vina pe utilizarea necontrolată a insecticidelor.
Radu Mălan, preşedintele Asociaţiei Apicole Stuparu Sălăjan: ”Şi noi vom fi afectaţi de acele boli care se transmit prin seminţe, prin ierbicid.
”Ştiţi că rapiţa, de exemplu, care este primul cules mare la albine, primăvara, dar din păcate seminţele de rapiţă şi cele de floarea soarelui, datorită folosirii unor ierbicide şi alte substanţe pentru tratarea seminţelor, rămân cu sechele asupra albinelor”, a afirmat Radu Mălan.
Potrivit apicultorilor, probleme similare au apărut şi în alte state. Radu Mălan: ”Îmi e teamă că, dacă în urmă cu 7-8-10 America rămăsese cu mai puţin de 50% din efectivele de albine, au urmat ţările din Occident, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Polonia chiar şi acum se pare că se apropie spre noi”, a afirmat Radu Mălan.
Conform Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură, cele mai mari pierderi au fost semnalate în acest an în judeţele Timiş, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, unde mulţi apicultori au rămas fără familiile de albine.
Apicultorii vor condiţii mai clare privind utilizarea insecticidelor, pentru prevenirea de noi pierderi.