Unul dintre ultimii partizani a murit
La sfârşitul anilor `40, Gavril Vatamaniuc a fost dat afară din rândurile jadarmeriei, după un conflict cu locţiitorul politic din aceea vreme şi dat în urmărire de Securitate.
Articol de Diana Surdu, Cristi Dumitraşcu, 02 Martie 2012, 08:24
S-a stins din viaţă Gavril Vatamaniuc, unul dintre ultimii partizani.
Gavril Vatamaniuc, a fost subofiţer în vremea celui de al doilea război mondial, apoi la sfârşitul anilor `40 , a fost dat afară din rândurile jadarmeriei, după un conflict cu locţiitorul politic din aceea vreme şi dat în urmărire de Securitate.
Din `49 a fugit în munţii Bucovinei.
În 1954 s-a alăturat grupului de partizani condus de Vasile Motrescu, venit din Munţii Făgăraş, şi care făcuse la rândul sau parte din grupul condus de Vladimir Macoveiciuc.
În 1955 este trădat şi prins de Securitate, iar vreme de 9 ani a trecut prin mai multe închisori comuniste, când în 1964, deşi fusese condamnat la muncă silnică pe viaţă, a fost eliberat.
În ultima parte a vieţii, a trăit la Frasin în Bucovina, mărturisind de fiecare dată când avea ocazia, istoria incredibilă a vieţii sale.
A rămas antologica, poziţia fermă prin care în urmă cu 6 ani, a criticat demersul autorităţilor de condamnare a comunismului, considerându-l necredibil şi nelegitim.
Gavril Vatamaniuc a fost un simbol, un adevarat “munte mărturisitor”, aşa cum se şi numeşte o carte despre viaţa lui de partizan, a fost un iubitor de România şi de românism, care nu s-a plecat nici în faţa ruşilor, nici în faţa românilor sovietizaţi şi în fine, nici după 1989, în faţa urmaşilor celor care făceau legea în regimul trecut.
Am avut şansa, aşa cum au avut-o şi alţi colegi din presa românească, să îl cunoaştem pe nea Gavriluţă, aşa cum ne plăcea nouă să îi spunem.
În fiecare an, din timp în timp, simţeam nevoia să ne întoarcem la origini, acolo în nordul ţării, la Frasinul, lângă Gura Humorului, acolo unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.
Şi dacă mai mereu ne-am luat cu viaţa şi nu am reuşit să ajungem mai des lângă ultimul partizan, măcar am reuşit din când în când să mai vorbim la telefon.
Am rămas amândoi cu bucuria de a-l fi cunoscut, cu arhivele interviurilor realizate cu ultimul partizan, care vor rămâne mărturie pentru generaţiile următoare, despre atrocităţile unui regim, care niciodată nu va trebui să se reactiveze.
Pentru acesta au luptat toţi cei care, la anumit moment, au renunţat la tot, la vieţile lor şi ale familiilor lor, pentru un ideal, pentru un principiu.
Audio: Despre partizanii din munţii Bucovinei de la sfârşitul anilor `40 şi despre închisorile comuniste din aceiaşi ani. Documentar realizat de Diana Surdu în anul 2006.
Audio: Gavril Vatamaniuc vorbind în 2006 despre condamnarea comunismului.