Uniunii Europene "îi lipseşte capacitatea de mobilizare"
UE nu are capacitatea de a se mobiliza pentru a rezolva crizele cu care se confruntă - crede fostul negociator-şef al României la UE, profesorul Vasile Puşcaş.
Articol de Radiojurnal, 20 Noiembrie 2015, 05:49
UE nu are capacitatea de a se mobiliza pentru a rezolva crizele cu care se confruntă - crede fostul negociator-şef al României la UE, profesorul Vasile Puşcaş.
Într-un intevriu acordat colegului nostru, Dan Horea, de la Radio Cluj, domnul Puşcaş vorbeşte despre lipsa unei reacţii cordonate în criza refugiaţilor şi de absenţa unui plan comun în lupta împotriva terorismului.
Vasile Puşcaş: O formulă care nu a dat rezultate nici în timpul crizei internaţionale financiare, se ştie foarte bine că deciziile au fost luate foarte târziu şi foarte neinspirat, la nivelul UE, şi acum vedem iarăşi criza refugiaţilor, incapacitatea de a aplica legislaţia europeană. Să ne înţelegem, din 2007 există măsuri luate de instituţiile europene cum statele să reacţioneze într-un asemenea caz. Nimeni nu s-a pregătit, nimeni nu a aplicat asemenea decizii care se tot modifică pe măsură ce se agravează criza. Acum suntem într-o altă criză, cea a terorismului internaţional, şi iarăşi e problema de decizii care să privească nu numai un stat, nu numai o subregiune a Uniunii, ci întreaga UE.
Reporter: Aici apare o chestiune interesantă, pe de o parte preşedintele Hollande şi Franţa întreagă declară război terorismului, cer ajutorul, conform unor prevederi europene încă nefolosite. Pe de altă parte, anunţă că doresc să continue primirea unor mase de refugiaţi, în special de religie islamică şi asta, într-un fel se bate cap în cap. De ce au nevoie atât de disperată de aceşti refugiaţi, de aceşti migranţi, de fapt, că nu sunt refugiaţi.
Vasile Puşcaş: Clasica deja motivaţie a crizei demografice este deja prea puţin gustată de populaţie. Este vorba de altceva. Se pregătesc noi strategii de dezvoltare, care să vizeze competitivitatea globală, este nevoie de forţă de muncă tânără, care să aibă capacitatea de funcţionare 20-30 de ani, pentru că să se poată duce programele acestea de dezvoltare pe durată lungă şi nu în ultimul rând, este anunţul care se face indirect că într-o anumită zonă a UE, mai ales spre statele fondatoare, se gândeşte deja o asemenea strategie de grup de state din UE, care să se desprindă deodată cu dezvoltarea, cu uniunea monetară şi cu comerţul internaţional, inclusiv având în vedere acest acord în curs de negociere cu SUA pe investiţii şi comerţ transatlantic, deci să se desprindă şi să intre în bătălia aceasta pentru sferele globale.
Reporter: Bun, dar există spaţiul enorm al Europei de Est, al fostei Uniuni Sovietice, de ce nu-şi recrutează de aici viitoarea forţă de muncă?
Vasile Puşcaş: Datorită faptului că în ultimii 20 de ani, iar cu predilecţie în ultimii 10 ani UE a devenit o Uniune de state membre, cu orgolii, cu egoisme, cu direcţii nu numai diferite sau diverse sau şi divergente şi lucrul acesta împiedică luarea unor decizii şi atunci nişte state mai dezvoltate nu vor să mai aştepte până se reglează aceste raporturi individuale sau interguvernamentale şi vor să meargă înainte.