Unii votează "în necunoştinţă de cauză" (LIVE TEXT)
Traian Băsescu: "Este clar că din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota în necunoştinţă de cauză. Procedura de adoptare a legilor trebuie modificată".
Articol de Ionuţ Dragu, 25 Octombrie 2010, 16:56
"Regret că un dascăl se află în greva foamei. Cred că nu aşa se pot rezolva problele generale de care doamna învăţătoare vorbeşte atunci când îşi motivează acţiunea sa de grevă a foamei. Aş vrea ca domnia sa să participe la rezolvarea acestor probleme".
"A trecut vremea când puteam utiliza bugetul de stat pentru voturi. Acestea trebuie utilizate acum pentru ţară, atâtea câte sunt".
"Cei care au vrut dezbinarea naţiunii în perioade de criză gravă au probabil un motiv de satisfacţie".
"Protestele sunt îndreptăţite din punct de vedere al reducerii veniturilor. Nu este posibil însă ca oamenii politici să ducă România într-un derapaj".
"Procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie modificată".
"Este clar că din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota în necunoştinţă de cauză. Pur şi simplu votează după deget".
"De obicei nu comentez atitudinea grupurilor parlamentare, dar nu pot să nu observ un lucru legat de funcţionarea parlamentului".
"Mă voi pronunţa cu celeritate asupra acestor legi. Mizaţi pe acţiunea preşedintelui în acord cu interesul naţional, nu cu o atitudine demagocică".
"Nu am primit legea privind reducerea TVA la 5 procente privind alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub două mii de lei".
"Astfel, un inculpat acuzat de evaziune fiscală, după recunoaşterea vinovăţiei poate beneficia de reducerea majoră a pedepsei cu condiţia să acopere imediat paguba".
"Noua lege introduce şi o nouă instituţie: Judecarea în cazul recunoaşterii vinovăţiei".
"Va fi foarte dificil ca un om să fie întâi arestat şi apoi procurorii să înceapă culegerea de probe".
"Pentru evitarea problemelor în judecarea cauzelor în care sunt multe persoane sau multe părţi civile implicate, se va putea desemna un reprezentant al părţilor civile. Cum ar fi cazul FNI când erau citate mii de persoane".
"Pe seama problemelor legate de pământ, care uneori ajung la forme de violenţă, cazurile vor putea fi soluţionate pe cale amiabilă".
"Se desfinţează completul de 9 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor exista două de câte 5 judecători".
"Această prevedere va intra în vigoare la 60 de zile, toate celelalte prevederi din noua lege urmând să intre în vigoare în 30 de zile de la promulgare".
"Divorţurile pot fi făcute şi pe cale administrativă atunci când cele două părţi sau înţeles".
"Instanţele vor putea recomada, în unele cazuri, cum ar fi cele de divorţ, medierea".
"Legea prevede că în perioada de iarnă între 1 decembrie şi 1 martie evacuările nu mai pot fi făcute".
"Noua lege prevede un termen maxim de 5 până la 7 zile pentru executarea sentinţelor judecatoreşti".
"Legea limitează cazurile în care instanţa de control poate trimite cazurile spre judecare. Acesta a fost folosit ca tertip de unii avocaţi".
"Nu mai e nevoie de clasica citaţie. Este de ajuns o comunicare telefonică pe fax sau pe email".
"În procesele mai puţin complicate judecătorul e obligat să dea termene foarte scurte, chiar de o zi".
"Foarte multe părţi schimbau avocatul şi cereau noi termne pentru ca acesta să ia cunoştiinţă cu dosarul. Noua lege prevede ca schimbarea avocatului să nu mai fie motiv de amânare a procesului".
"Astfel rezolvăm problema amenzilor care ajungeau până la curtea supremă de justiţie".
"Noua lege reglementează şi modul de strămutare al proceselor".
"O altă prevedere importantă este că judecătoriilor li se acordă posibilitatea de a judeca orice daune sau plăţi până la două mii de lei".
"Această lege va răspunde exigenţelor românilor ca procesele să fie judecate în timp mai scurt şi zic eu mai corect".
"Am promulgat legea privind mica reforma în Justiţie".