Unicul producător autohton de şampanie naturală, în dificultate
Şampania românească nu face faţă invaziei de produse importate ieftine şi de o calitate discutabilă, industria vinului sălăjean ajungând astfel în pragul falimentului.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 03 Martie 2013, 12:38
Singurul producător de şampanie naturală din România este la Şimleu Silvaniei.
Aici se face o băutură comparabilă din punct de vedere calitativ cu cea franţuzească.
Cu toate acestea, industria vinului din judeţ este ameninţată de faliment, iar rafturile magazinelor sunt invadate de produse din import inferioare calitativ, dar cu preţuri ridicate.
Sălajul este singurul producător de şampanie naturală din România, dar produsul nu poate fi vândut sub această denumire, care aparţine în exclusivitate Franţei.
Şampania de Sălaj este obţinută prin procesarea specială a vinului care stă în grotele de sub oraşul Şimleu Silvaniei cel puţin doi ani, spune inspectorul în tehnologia viei şi vinului, Ioan Oprea.
"Ceea ce se face la Şimleu Silvaniei este într-adevăr un vin care este foarte, foarte aproape de şampanie, ca să nu zic aproape că depăşeşte şampania", a afirmat Ioan Oprea.
Şampania românească nu face faţă însă invaziei de produse importate ieftine şi de o calitate discutabilă, industria vinului sălăjean ajungând astfel în pragul falimentului.
Şi, în lipsa investiţiilor în tehnologia procesării şi îmbutelierii, o mare parte din vinul obţinut în Sălaj nu poate fi vândut şi poate fi utilizat numai pentru consum propriu.