Ungaria analizează aderarea parţială a României la Schengen
Preşedinţia maghiară a Uniunii Europene analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei în martie, mai întâi cu frontierele aeriene pentru care există rapoarte pozitive.
Articol de Oana Bâlă, 21 Ianuarie 2011, 19:10
La o reuniune informală care a avut loc joi în apropiere de Budapesta ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, i-a cerut omologului său german să definească îngrijorările Germaniei cu privire la aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.
Secretarul de stat în ministerul român de interne, Marian Tutilescu, spune că preşedinţia maghiară a Uniunii Europene analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei în martie, mai întâi cu frontierele aeriene pentru care există rapoarte pozitive.
Următorul examen important pentru România şi Bulgaria va fi în 28 ianuarie, când experţii grupului de lucru şi evaluare SCH-Eval ar trebui să adopte rapoartele tehnice ale celor două state. Unii parlamentari europeni sunt deja convinşi că România şi-a făcut temele.
Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a salutat eforturile realizate de România pentru a îndeplini cerinţele Comisiei de evaluare Schengen.
El a precizat că grupul pe care îl conduce susţine ideea că nu trebuie adăugate alte reguli în afara celor existente pentru integrarea în spaţiul liberei circulaţii.
Joseph Daul a mai spus că ar prefera ca România să adere împreună cu Bulgaria la Spaţiul Schengen.
"Nu aş vrea ca Bulgaria să fie decuplată de România pentru aderarea la Schengen însă, fireşte, dacă procesul de pregătire al Bulgariei este prea lent putem să mai vorbim.
"Dacă însă este rapid, am prefera ca cele două state să adere împreună la Schengen aşa cum a fost cazul şi cu aderarea la Uniunea Europeană. Dacă e vorba de o lună, două, trei în care Bulgaria poate să avanseze, ar fi păcat să separăm cele două chestiuni.
"Dacă nu, e altă problemă şi vom discuta, dar eu am toată deschiderea în acest sens", a declarat Joseph Daul.
România "a îndeplinit toate condiţiile de aderare"
Intrarea României în Spaţiul Schengen a fost tema principală abordată în discuţiile pe care liderul Popularilor Europeni le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc.
Şeful statului i-a spus lui Joseph Daul că România trebuie să-şi apere interesele şi şi-a exprimat regretul că există o tensiune publică în privinţa aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen.
La rândul său, premierul Emil Boc a reafirmat că România a îndeplinit toate condiţiile tehnice legate de aderare şi că nu are nevoie de un tratament privilegiat în privinţa accesului.
"România a îndeplinit şi îndeplineşte toate condiţionalităţile tehnice legate de aderarea la Spaţiul Schengen. În consecinţă, România nu are nevoie de un tratament privilegiat în privinţa accesuui la Spaţiul Schengen, dar nici nu trebuie să i se aplice un tratament discriminatoriu în raport cu ceea ce au avut de îndeplinit alte state atunci când au aderat la Spaţiul Schengen", a declarat Emil Boc.
Discuţiile au avut loc în contextul în care joi doi oficiali, german şi francez, membri ai familiei Popular Europene şi-au reafirmat opoziţia faţă de aderarea în acest moment a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Primul a fost ministrul german de interne, care a ţinut să spună că există carenţe şi critici faţă de sistemul judiciar şi corupţia din cele două ţări, dar a recunoscut însă că s-au făcut eforturi pentru îndeplinirea criteriilor tehnice de aderare.
Pe un ton mai dur, ministrul francez al afacerilor europene a declarat că o aderare prematură a României şi Bulgariei ar ameninţa securitatea restului Europei.
Opoziţia Germaniei şi Franţei a mai câştigat un adept, Finlanda, care îşi justifică poziţia prin aceleaşi restanţe la combaterea corupţiei şi criminalităţii.
Ministerul afacerilor externe consideră însă că nu există nici o bază reală pentru justificarea unor astfel de afirmaţii şi precizează că analizele, inclusiv ale autorităţilor comunitare, demonstrează faptul că România nu reprezintă un risc din punct de vedere al imigraţiei ilegale pentru Uniune.
Ministerul român de externe, Teodor Baconschi, îi adresează oficialului francez invitaţia de a face o vizită în ţara noastră pentru a se informa direct asupra situaţiei reale.