Unde mergem în vacanţă: Sânpaul, micul paradis al avifaunei din Europa
Reporterii Radio România Actualități vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
04 August 2015, 16:57
De luni până vineri, în programul "OBIECTIV ROMÂNIA" şi sâmbăta în emisiunea "CA PE ROATE", după ştirile orei 17:00, reporterii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
Ştiaţi că şi păsările au locuri de popas în lungile lor migraţii intercontinentale?
Unul dintre aceste adevărate sanctuare se află lângă localitatea harghiteană Sânpaul şi este un mic paradis al avifaunei din Europa.
Zona este una semiumedă şi sărată, cu heleştee şi bălţi, cu plante hidrofile, stufărişuri şi păpuriş, o vegetaţie mai degrabă specifică Dobrogei, ceea ce este o curiozitate.
În popasul păsărilor de la Sânpaul au fost observate de mai bine de jumătate de secol 69% dintre cele 384 de specii de păsări catalogate în România.
Pe o suprafaţă de 210 hectare, înaripatele migratoare dar şi cele autohtone găsesc hrană din belşug în lacurile şi heleşteiele pline de peşte
În habitatul umed de la Sânpaul pot fi văzuţi cormorani, corcodei, stârci, egrete, lebede, pescăruşi, raţe sălbatice, berze albe şi berze negre. Pescarii care dau la undiţă în lacurile încojurate de stuf şi papură sunt invidioşi că păsările scot mai repede peşte decât reuşesc ei.
Localnicii, însă, sunt mândri că păsările şi-au ales locul de popas în timpul migraţiilor chiar în apropierea satelor lor
Pentru turişti s-au amenajat cărări speciale şi observatoare iar intrarea în rezevaţie se poate face în grupuri de maximum şase persoane, însoţite de ghizi
Popasul păsărilor de la Sânpaul este nu doar paradisul ornitologilor dar şi al fotografilor care compară bogăţia avifaunei cu cea din Delta Dunării. Potozky Laszlo a petrecut sute de ore aici iar acum are o colecţie impresionantă de fotografii şi filme.