Un român ajunge în conducerea INTERPOL
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a anunţat că din 15 ianuarie un ofiţer de poliţie român ocupă o funcţie de conducere la Secretariatul General INTERPOL din Lyon.
Articol de Daniela Vasilescu, 24 Ianuarie 2013, 12:31
Din 15 ianuarie, un ofiţer de poliţie român ocupă o funcţie de conducere la Secretariatul General INTERPOLdin Lyon - a anunţat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, cu ocazia declaraţiei comune susţinută joi împreună cu secretarul general al Interpol, Ronald Noble.
"Aveţi una dintre cele mai active şi mai profesioniste poliţii din lume. România este o ţară sigură. Dacă în România este siguranţă, în Europa este siguranţă şi în lume este siguranţă”, au fost cuvintele adresate şefului Poliţiei Române, de către secretarul general al O.I.P.C. – INTERPOL.
România este cel mai mare beneficiar şi utilizator de instrumente informaţionale puse la dispoziţie de INTERPOL.
Peste 1.100 de persoane urmărite internaţional de către autorităţile române au fost prinse în străinătate prin intermediul informaţiilor introduse în baza INTERPOL.
Citiţi şi: |
Comunicat privind vizita secretarul general al Interpol, Ronald Noble. |
Secretarul general al INTERPOL, Ronald Noble, a apreciat buna cooperare dintre Poliţia Română şi Interpol.
"Astăzi, la 40 de ani de când România s-a realăturat comunităţii INTERPOL şi în continuare, pentru anii care vor veni, Interpol este pregătit să susţină autorităţile pentru aplicarea legii din România şi celor din străinătate, pentru menţinerea unei cooperări foarte strânse între noi, în scopul asigurării securităţii cetăţenilor din întreaga lume.
"Doresc să vă mulţuesc pentru cooperarea dintre Poliţia Română şi INTERPOL", a declarat Ronald Noble.
Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – INTERPOL a fost creată ca reacţie la dezvoltarea criminalităţii internaţionale.
40 de ani de la constituirea INTERPOL
Anul acesta se împlinesc 40 de ani de când, la 10 ianuarie 1973, s-a constituit Biroului Naţional INTERPOL şi totodată 89 de ani de la înfiinţarea, la Viena, în 1923, a Comisiei Internaţionale de Poliţie Criminală – C.I.P.C., moment care reprezintă naşterea Interpolului, unul dintre statele membre fondatoare fiind România.
În perioada interbelică, România are contribuţii importante la viaţa organizaţiei, prin reprezentanţi ca Eugen Bianu şi Vespasian V. Pella, culminând cu organizarea în 1938, acum 73 de ani, a celei de-a XIV-a Sesiuni a C.I.P.C. la Bucureşti.
La Viena, în anul 1956, s-a adoptat transformarea C.I.P.C. în Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – INTERPOL (O.I.P.C.- INTERPOL), denumire care se păstrează şi în prezent.
Printre scopurile O.I.P.C.-INTERPOL se numără asigurarea şi dezvoltarea asistenţei reciproce cât mai largi a tuturor autorităţilor de poliţie criminală, în cadrul legilor existente în diferite ţări şi în spiritul Declaraţiei universale a drepturilor omului.