Un nou tip de etichetare "s-ar reflecta în preţul alimentelor"
Reprezentanţii industriei alimentare cer o amânare cu un an şi jumătate a modificării etichetării produselor şi despre care cred ar avea impact limitat asupra consumatorului român.
Articol de Radiojurnal, 05 Decembrie 2014, 10:13
Federaţia patronatelor din industria alimentară Romalimenta solicită amânarea cu jumătate de an a schimbării tipului de etichetare pentru produsele alimentare şi garantează păstrarea constantă a preţurilor.
Modificările tipului de etichetare sunt impuse de un nou regulament al Uniunii Europene.
Reprezentanţii acestei industriei alimentare se declară neîncrezători că introducerea noii etichetări, cu informaţii despre cantitatea de substanţe nutritive ale produsului şi valoarea sa energetică, va fi eficientă pentru clienţii români.
Noile prevederi ar urma să intre în vigoare din 13 decembrie.
"Ar fi o pierdere şi ar fi o pierdere formidabilă în rândul procesatorilor. Costurile suplimentare se duc în preţ, că în altă parte nu au unde să se ducă. Or, în toată Europa s-a admis că există o perioadă de graţie. Printr-o perioadă de graţie am încerca să preîntâmpinăm orice tentativă de mărire a preţului.
"Nu mai există argumentul: am etichetă, trebuie să le consum, le-am aruncat, am cheltuieli suplimentare", a explicat preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea.