Un nou nume "pe lista torţionarilor"
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc cere începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Ficior pentru genocid.
18 Septembrie 2013, 12:16
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat cu privire la un al doilea fost comandant de penitenciar din perioada comunistă.
Este vorba de colonelul în rezervă Ioan Ficior acuzat de genocid de către Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc.
Directorul executiv al Institutului, Andrei Muraru, spune că s-a optat pentru acuzaţia de genocid.
"Pentru că avem de-a face cu un număr foarte mare de decese, peste 100.
"Din punctul nostru de vedere putem vorbi despre o colectivitate clar definită, cea a deţinuţilor politici.
"La Periprava erau si deţinuţi de drept comun, dar regimul de detenţie al acestora era diferit şi de aceea credem că este vorba despre această infracţiune", a precizat Andrei Muraru.
În perioada când colonelul Ioan Ficior a condus penitenciarul de la Periprava, între 1958 - 1963, au murit 103 deţinuţi politici.
Asta înseamnă 1 deces la fiecare 3 zile. Cercetătorii Institutului consideră, însă, că numărul acestora ar fi mai mare.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost, de-asemenea, anunţat că la Periprava a fost descoperită o groapă comună în care se presupune că ar fi fost îngropaţi deţinuţi politici.
"Există deja cîteva schelete care au fost deshumate pentru care există toate indiciile că aparţin unor foşti deţinuţi politici de la colonia din Periprava.
"Aşteptăm ca în orele următoare sau mâine o echipă de medici legişti şi procurori să se deplaseze la Periprava pentru a constata aceste rămăşiţe umane", a declarat Andrei Muraru.
Cercetările au scos la iveală faptul că, de cele mai multe ori, cauzele deceselor foştilor deţinuţi politici au fost lipsa hranei şi a medicamentelor, dar şi pedepsele aplicate de conducerea penitenciarului.
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a cerut totodată Parchetului să interzică fostului comandant de la Periprava, Ioan Ficior, să părăsească România. Ioan Ficior are 85 de ani şi locuieşte în Bucureşti.
Alături de el au mai fost identificaţi trei foşti gardieni de la Penitenciarul Periprava.
Ioan Fecioru este al doilea caz de fost comandant de închisoare comunistă, din cei 35 cercetaţi de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, după cel al lui Alexandru Vişinescu.