Un an de la tragedia de la maternitatea Giuleşti
Procesul privind tragedia de la maternitatea Giuleşti este pe rol din luna decembrie a anului trecut, însă termenele merg din amânare în amânare. În instanţă au ajuns spitalul şi cinci persoane.
16 August 2011, 14:35
În seara zilei de 16 august 2010, un scurtcircuit a provocat un incendiu în secţia în care erau internaţi 11 prematuri.
Asistenta de serviciu lipsea din salon în acel moment.
Ulterior, ea le-a declarat anchetatorilor că nu i-a putut supraveghea pe bebeluşi pentru că era la toaletă.
Trei dintre cei 11 nou-născuţi au murit pe loc din cauza arsurilor; alţi trei şi-au pierdut viaţa în zilele ce au urmat; cinci bebeluşi au supravieţuit.
Dincolo de tragedia propriu-zisă, incendiul de la Giuleşti a adus în prim-plan probleme care, până la acel moment, trecuseră neobservate.
Valul de controale a arătat că spitalele nu sunt dotate cu echipamente corespunzătoare, că instalaţiile sunt vechi şi pot oricând provoca alte tragedii.
Acum, la un an de la cele întâmplate la Maternitatea Giuleşti, purtătorul de cuvânt, dr. Doru Pană, precizează că tot etajul II este complet nou, complet modernizat.
"Practic, s-a râcâit peretele până la cărămidă şi s-au schimbat absolut toate instalaţiile electrice, instalaţiile de gaze medicale. Celelalte secţii aşteptăm să le refacem cu ajutorul banilor de la Primărie", a explicat Doru Pană.
La Maternitatea Giuleşti lucrează acelaşi număr de asistente ca şi anul trecut, cu menţiunea că, acum, Secţia de Neonatologie are personal complet - a adăugat dr. Pană.
Printre asistente este şi Florentina Cârstea, cea care supraveghea secţia la momentul incendiului şi care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la finalizarea procesului.
Incidentul a stârnit discuţii despre personalul medical insuficient
O discuţie aparte în spaţiul public a fost cea referitoare la numărul insuficient al personalului medical şi la turele solicitante pe care asistentele le fac.
"Şi acolo unde s-au scos posturi sunt locuri în care nu s-au prezentat asistenţi sau medici la concurs. Deci, acolo unde au fost lipsuri majore, au fost rezolvate. Aici este problema: să se prezinte oamenii la concurs", a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
După finalizarea anchetei, procurorii Parchetului General au trimis în judecată spitalul şi cinci persoane.
Procesul este pe rol din luna decembrie a anului trecut.
Merge, însă, din amânare în amânare.
Până în acest moment au fost 11 termene de judecată; următorul termen este pe 29 august.