Ultimul raport MCV arată că România „trebuie să mai lucreze la recomandări”
Ultimul raport MCV constată o tendință pozitivă în demersurile de reformă, dar arată că România trebuie să mai lucreze la recomandări pentru a-şi îndeplini obiectivele.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Iunie 2021, 08:05
Autoritățile de la București și reînnoiesc angajamentele de a continua reforma în justiție și de a repara modificările făcute în perioada 2017 - 2019, după publicarea, marţi, a unui nou raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europeane. Promit desființarea Secției speciale pentru magistrați și noi legi pentru sistemul de justiție. Ultimul raport MCV constată o tendință pozitivă în demersurile de reformă, dar arată că România trebuie să mai lucreze la şapte recomandări din 2018 și la zece recomandări din 2017 pentru a-şi îndeplini obiectivele, iar punerea în aplicare a tuturor acestor recomandări este esențială și obligatorie - potrivit Curții Europene de Justiție. Mihaela Mihai au urmărit subiectul și are de detalii.
Reporter: Comisia Europeană salută, în raportul dat publicității marţi, faptul că în acest an s-a dat un impuls reînnoit reformei și corectării pașilor înapoi făcuți în perioada 2017 - 2019. Cu toate acestea, menținerea în vigoare a unor amendamente din 2018 - 2019 la legile justiției ridică semne de îngrijorare, în special existența și funcționarea Secției speciale pentru magistrați rămân o preocupare majoră - spune executivul comunitar. Comisia critică, totodată, numirea la începutul anului trecut a procurorului general al ţării și al șefului DIICOT în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Şi CSM primește o bilă neagră în raport, între altele pentru poziția ambiguă în ceea ce privește desființarea Secției speciale.
În privința luptei împotriva corupției Comisia notează că numirea unui nou șef la DNA și în alte funcții de conducere a dat un un suflu și a adus stabilitate instituțională. Situația s-a îmbunătățit față de 2019, dar DNA se confruntă cu o serie de provocări, una dintre ele fiind deficitul de personal - mai spune Comisia Europeană. Bruxelles-ul amintește în raport și de hotărârea din 18 mai a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care stabilește că instituirea MCV- ulei are caracter obligatoriu în toate elementele sale pentru România, iar autoritățile de la București trebuie să țină seama în mod corespunzător de recomandările făcute.