Ultima zi de pichete înainte de miting
Sindicaliştii afiliaţi la cele cinci conferedaţii sindicale pichetează sediul palatelor Victoria şi Cotroceni, nemulţumiţi fiind de măsurile de austeritate.
Articol de Sorin Solomon, 18 Mai 2010, 10:51
Pichete de sindicalişti protestează la Palatele Victoriei şi Cotroceni, ei fluierând şi cerând demisia guvernului Boc, nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu FMI.
Pichetele preced mitingul de amploare anunţat de confederaţiile sindicale pentru miercuri în Piaţa Victoriei, la care ar uma să participe aproximativ 60.000 de oameni.
Sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi, a spus liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor propuse de autorităţi după discuţile cu delegaţia FMI i-au scos şi pe pensionari în stradă.
Pensionarii au protestat, în 12 mai, timp de trei ore, în faţa Palatului Cotroceni, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză că i-a înşelat şi căruia îi cer să renunţe la măsurile de reducere cu 15 la sută a pensiilor.
Şi sindicaliştii din învăţământ au început, în 10 mai, protestele cu pichete la Palatul Parlamentului, pe care le vor continua până în 20 mai.
Aceştia au decis să aplice măsurile dure de protest pe care le-au anunţat de mai mult timp dacă autorităţile nu le iau în considerare cererile.
Cadrele didactice nu mai trec din 12 mai notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului şcolar.
Profesorii vor intra din 31 mai în grevă generală, în 19 mai vor participa la mitingul din Piaţa Victoriei, iar în 1 iunie vor fi organizate mitinguri în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Bucureşti.
Sindicate din toată ţara au anunţat participarea pa mitingul de miercuri.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.