UE "poate conta pe România"
Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso a declarat că pentru România calea către aderarea la UE şi aderarea în sine s-au dovedit în mod egal foarte constructive.
Articol de Paul Poteraşi, 02 Februarie 2012, 14:06
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a transmis un mesaj video la marcarea a cinci ani de la data aderării României la UE, în care a remarcat că pentru România calea către integrarea europeană şi drumul parcurs ulterior au contribuit la modernizarea ţării, în beneficiul cetăţenilor.
"Pentru România, calea către aderarea la UE şi aderarea în sine s-au dovedit în mod egal foarte constructive.
"Au fost însoţite de ample reforme care au contribuit la modernizarea ţării şi de care au beneficiat cetăţenii români", a spus Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene a apreciat că "nu trebuie să fim naivi".
"Niciuna dintre reuşitele noastre europene nu poate fi considerată definitivă, în special într-o lume aflată în schimbare rapidă", a adăugat preşedintele Comisiei Europene.
Jose Manuel Durao Barroso a mai spus, vorbind în limba română, că este convins că UE poate conta pe sprijinul "ţării lui Mircea Eliade şi a lui Constantin Brâncuşi, a lui Eugen Ionescu şi a lui Emil Cioran".
"Da, sunt convins că putem conta pe România şi cetăţenii ei pentru a reuşi împreună această renaştere europeană", a adăugat preşedintele Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene le-a mulţumit preşedintelui Băsescu şi guvernului "pentru rolul lor motrice şi soliditatea angajamentului în favoarea UE".
România a plătit "extrem de scump"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că inconsecvenţa politicienilor români care au "discreditat" România în UE prin acţiuni cum ar fi "înfiinţarea-desfiinţarea ANI şi a DNA" a fost plătită "extrem de scump" în ultimii cinci ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu a subliniat că aceste inconsecvenţe au afectat inclusiv eforturile de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei.
"Dacă România nu ar fi avut ezitări în două rânduri, probabil că în această vară s-ar fi încheiat monitorizarea", a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că realizarea Statelor Unite ale Europei, printr-o mai mare cedare de suveranitate de către statele membre, este singura soluţie pentru ca UE să rămână competitivă la nivel global.
"Singura soluţie pentru ca UE să fie un conducător al politicilor globale este o integrare profundă. Soluţia corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei.
"Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverană capabilă pe ansamblul ei să stea în competiţie cu marii actori globali", a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele a recunoscut că această viziune a sa "depăşeşte limitele actuale ale Uniunii".
De asemenea, şeful statului a vorbit şi despre necesitatea încheierii unui acord de liber schimb între UE şi SUA pentru ca împreună să poată concura cu marile puteri economice globale.
"Capitalismul nu mai poate rămâne la fel. Vom avea un altfel de capitalism, care trebuie să vizeze realizarea de echilibre în modul în care se distribuie bogăţia.
"UE are 23 milioane de şomeri azi şi nu putem să spunem că nu ne pasă, că e capitalism şi scapă cine poate", a spus şeful statului.