UE "nu trebuie să îngrădească libera circulaţie a cetăţenilor"
Fostul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Hermann Pöttering, spune că libera circulaţie a cetăţenilor aduce beneficii ţărilor membre.
Articol de Daniela Vasilescu, 08 Iulie 2014, 18:42
Uniunea Europeană nu trebuie să îngrădească libera circulaţie a cetăţenilor ei, pentru că aceasta aduce beneficii ţărilor membre - a declarat, astăzi, fostul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Hermann Pöttering, în cadrul unei conferinţe susţinute la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
"Libera circulaţie a persoanelor şi a muncitorilor este importantă, pentru că reprezintă baza pieţei interne europene, dar, bineînţeles, trebuie să împiedicăm exploatarea sistemelor de asistenţă socială de către oameni care vor doar bani din aceste sisteme.
"Dar, dacă oamenii muncesc, este important să nu avem restricţii pe piaţa muncii", spune Hans-Gert Hermann Pöttering.
Preşedinte al Fundaţiei "Konrad Adenauer" şi fost lider al Parlamentului European, Hans-Gert Hermann Pöttering a insistat că Europa trebuie să încurajeze mobilitatea cetăţenilor Uniunii şi nu să o limiteze, aşa cum face Marea Britanie.
De altfel, un studiu realizat recent de Institutul European din România, relevă că cetăţenii ţării noastre nu au plecat în număr atât de mare să lucreze în alte state comunitare, iar cei care pleacă nu au în vedere obţinerea ajutoarelor sociale.
Emigrează "persoanele cu o înaltă calificare"
Îngrijorător pentru autorităţile de la Bucureşti este însă faptul, că, în ultimii ani, cei care au părăsit România sunt cu precădere persoane cu studii superioare şi cu o înaltă calificare.
Autorii studiului spun că stereotipurile legate de dezavantajele prezenţei lucrătorilor mobili în alte state se infirmă, întrucât un cetăţean care pleacă să muncească legal în altă ţară contribuie la creşterea economică a ţării gazdă.
România, ca şi alte state membre ale Uniunii Europene, se confruntă cu fenomenul mobilităţii pentru muncă spre ţările cu economii mai puternice, iar cei mai mulţi dintre cei care aleg să plece sunt persoanele cu studii superioare, spune Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.
"Din România pleacă de cele mai multe ori din ţară persoane cu o pregătire universitară sau post-universitară, sau persoane cu o pregătire tehnică de care economia României are nevoie.
"Sunt peste 2 milioane de cetăţeni români care lucrează în străinătate şi asta contribuie la declinul demografic. Acest impact pe care mobilitatea personalului calificat şi înalt calificat îl are asupra economiei româneşti nu este de ignorat", spune Codrin Scutaru.
Studiul a fost realizat de Institutul European din România în perioada septembrie - octombrie 2013.