Turnul de lângă Catedrala Sf. Iosif "nu va fi demolat în 2013"
Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, spune că sunt necesare mai multe proceduri administrative iar costul demolării "ajunge la 17 milioane de euro".
17 Octombrie 2013, 14:40
Primarul general al Capitalei a declarat că turnul de lângă Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, nu va fi demolat anul acesta, pentru că sunt necesare mai multe proceduri administrative.
El a mai spus că demolarea clădirii ar costa 17 milioane de euro şi nu 3-4 cum a fost vehiculat până acum şi a insistat că decizia judecătorească nu spune cine va plăti aceşti bani.
Sorin Oprescu ar fi trebuit să anunţe, până la ora 14:00, decizia de demolare a turnului, după ce a fost somat de executorul judecătoresc să pună în practică o decizie irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti.
Primarul general Sorin Oprescu a spus că Primăria a făcut o evaluare, înainte de a lua orice decizie, pentru a vedea care sunt riscurile pentru Catedrala Sântul Iosif, în cazul demolării turnului de peste 75 de metri, aflat la numai opt metri de catedrală.
Aşa cum a declarat astăzi, primarul general nu agreează decizia executorului judecătoresc, care i-a cerut să ia o hotărâre pentru demolarea turnului în 10 zile.
"Chestiunea cu 10 zile este uşor penibilă, pentru că, nu mai nou, chiar mai vechi, există ideea riscului pentru monumentul istoric pentru catedrală", spune Sorin Oprescu.
Apel "la instanţe internaţionale"
Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, cea care a reclamat în justiţie construirea turnului de lângă Catedrala Sfăntul Iosif, a spus că dacă primarul Sorin Oprescu nu va anunţa astăzi decizia privind demolarea turnului, atunci va apela la instanţele internaţionale.
"O nepunere în aplicare a unei decizii judecătoreşti irevocabilă reprezintă o încălcare a principiilor statului de drept şi ne determină să concluzionăm că interesele de grup au primit un sprijin politic complet, iar într-o astfel de situaţie, ne vom vedea obligaţi să solicităm sprijin extern pentru ca România să intre pe un făgaş firesc", spune Francisc Doboş.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a sugerat că ar putea apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care nu va fi pusă în practică decizia judecătorească pentru demolarea turnului.
Conflictul în justiţie, legat de construirea clădirii de 19 etaje, durează de şapte ani, însă întregul proiect a fost lansat încă din 1998, de Milenium Building, iar construcţia turnului a fost încheiată în 2011.