Turism prin închisori
Ca să se plimbe de la un penitenciar la altul, mii de deţinuţi inventează în fiecare lună culpe civile sau penale pentru a fi judecaţi la tribunale din alte oraşe.
Articol de Mihai Bădescu, 09 Septembrie 2010, 17:01
Turism în toată regula în penitenciarele româneşti pe banii statului român.
Ca să se plimbe de la o puşcărie la alta, mii de deţinuţi inventează în fiecare lună culpe civile sau penale.
Dau în judecată insituţiile statului sau se acuză între ei şi astfel obţin foarte uşor mutarea de la un penitenciar la altul.
Ajunşi în faţa instanţelor renunţă la procese, dar timpul judecătorilor ori al funcţionarilor publici puşi pe drumuri fără noimă şi mai ales banii cheltuiţi cu transportul şi apărarea lor se fac pe banii statului.
Gabriel Ion Clipici a recunoscut că este unul dintre deţinuţii care a recurs la o astfel de metodă pentru a se transfera din Penitenciarul Craiova, în cel din Turnu-Severin.
Tânărul a luat o adresă dintr-un ziar şi a dat în judecată o societate comercială la care chipurile, lucrase.
Pentru că statul era obligat să-i acorde dreptul la justiţie, dorinţa i s-a împlinit rapid.
La fel de inventivi sunt anual mii de deţinuţi români dornici de o plimbare, ori de un trai mai bun.
“Este cel mai facil mode de a te muta dintr-un penitenciar în altul. dacă acţioneazi pe cale legală, este foarte greu. Aşa că, inventezi o cauză, dai în judecată o societate sau o persoană şi aşa obţii mult mai rapid mutarea. Este un fel de turism penitenciar”, a declarat Ilie Cristescu, unul dintre deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul din Tr. Severin.
Mai nou, pentru a-şi obţine mutarea deţinuţii dau în judecată instituţiile statului.
Una dintre acestea este Primăria Tr. Severin., căreia îi face mai întâi o cerere privind rezolbvarea unei probleme.
Chiar dacă primeşte un răspuns, deţinutul se declară nemulţumit de modul cum i-a fost rezolvată problema.
Aşa ajunge la instaţă cu instituţia publică.
“Pentru luna septembrie avem deja 30 de astfel de plângeri, iar pentru octombrie 20.
Turism pe banii contriabubilului
Sunt procese la Judecătorie, la Tribunal sau la Curtea de Apel Craiova. De cele mai multe ori când ajune în instanţă, deţinuţii renunţă sub pretextul că plângerea ar fi fost făcută de altcineva care vroia s-şi bată joc de el.
Ca să nu mai spun că de multe ori plângerile sunt de-a dreptul comice şi întotdeauna nefondate" a spus Gabrie Niculescu, funcţionar în cadrul Primăriei Tr. Severin.
Dar cel mai scump, pentru a alina dorinţa de plimbare a deţinuţilor, plătesc judecătorii şi Administraţia Penitenciarelor.
Ultima instituţie suportă transportul deţinuţilor, dar şi apărarea în cazul cauzelor penale.
Luminiţa Busuioc, purtătorul de cuvânt al Judecătorei Tr. Severin a declarat că “aceste cauze sunt destul de multe şi împovărează activitatea judecătorilor, care şi aşa este foarte încărcată”.
Deţinutul , pasibil de cheltuieli de judecată, dar nu plăteşte
Mai mult, dacă instanţele de judecată decid ca deţinutul pierde procesul, el este pasibil de cheltuieli de judecată, pe care desigur nu le plăteşte.
În Penitenciarul Tr. Severin din cei 500 de deţinuţi transferaţi în ultimele trei luni, mai mult de 400 au fost transferaţi în scopul acestor “afaceri judiciare”.
În cazul cauzelor penale situaţia se complică, pentru că deţinutul acuzat are nevoie şi de avocat din oficiu, al cărui onorariu de 150 de lei este achitat de către Adminsitraţia Penitenciarelor.
Şi ca să vă faceţi o idee de cheltuieli, calculaţi distanţa unui transport de la Bucureşti la Tr. Severin, ori către alte penitenciare din tara, în condiţiileîn care sunt mii de astfel de transporturi.
În primele şase luni ale anului, Administraţia Penitenciarelor a cheltuit cu transportul deţinuţilor 2.400.000 de lei.