Turism medical la Braşov
O companie aduce turişti din Europa şi chiar din Statele Unite pentru intervenţii la patru spitale private din Braşov.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 19 Martie 2013, 10:32
După o reţetă care la vremea ei a adus Ungariei mai mulţi turişti occidentali, Braşovul se pregăteşte de lansarea pe piaţă a turismului medical, lansând o ofertă la Târgul internaţional de la Berlin, desfăşurat la începutul acestei luni.
O companie aduce turişti din Europa şi chiar din Statele Unite pentru intervenţii la patru spitale private din Braşov.
Cele mai căutate tratamente sunt din domeniile stomatologiei şi chirurgiei estetice.
Turismul în judeţul Braşov este în continuă creştere în ultimii ani. Astfel, în 2012 au fost cu 17% mai mulţi turişti decât anul anterior.
Aproximativ 700.000 de turişti declaraţi au vizitat Braşovul.
Şi cum, potrivit Ministerului Turismului, nici jumătate dintre turişti nu sunt înregistraţi, rezultă că numărul total al turiştilor a trecut de 1 milion.
În ceea ce priveşte turiştii străini, cei mai mulţi vin din Germania şi Israel. În privinţa acestora, Braşovul încearcă să-şi diversifice oferta turistică printr-o nişă oferită de turismul medical, ne spune Ionuţ Gliga, directorul Agenţiei Judeţene pentru Dezvoltarea Turismului Braşov:
"Avem o agenţie de turism specializată pe acest tip de activitate, care oferă pachet complet, începând de la transfer, cazare, investigaţii medicale, posibilitatea petrecerii unui sejur plăcut la Braşov pe durata investigaţiilor sau intervenţiei respective, atât pentru cei în cauză, cât şi pentru aparţinători", a spus Ionuţ Gliga.
Cinci unităţi turistice şi patru medicale sunt la dispoziţia celor care caută acest gen de turism.
Operaţiile estetice şi tratamentul stomatologic sunt cele mai căutate intervenţii
Operaţiile estetice şi tratamentul stomatologic sunt cele mai căutate intervenţii. Economiile pe care le fac cetăţenii occidentali venind în România ajung la 50-60%.
De exemplu, o rinoplastie care în occident costă 4.200 de euro, în Braşov se face cu 1.100 de euro, iar pentru un implant dentar pacientul trebuie să plătească 990 de euro, faţă de 2.800 de euro cât costă la el acasă.
Britanicii sunt primii într-un top al celor care descoperă Braşovul prin atractivitatea tratamentului medical, condiţiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească sunt însă speciale.
"Spitalul trebuie să fie la standarde înalte, medicii trebuie să fie foarte bine pregătiţi şi pe partea umană, nu doar a actului medical, pentru că pacienţii străini sunt obişnuiţi ca interacţiunea cu medicul să fie un pic diferită. Tehnologia folosită de către spitalele acestea trebuie să fie şi ea la anumite standarde. Serviciile hoteliere pe care le oferă trebuie să fie ridicate. Şi aici excelăm.
"Braşovul este foarte bine plasat din punct de vedere al infrastructurii medicale. Combinăm asta cu serviciile turistice şi frumuseţea pe care Braşovul o poate arăta şi obţinem un produs bun pentru turiştii care călătoresc în scop de a primi tratament medical", a declarat irectorul agenţiei de turism medical.
Andrei Henegar, directorul agenţiei de turism medical, a ţinut să precizeze că este extrem de important modul în care turistul pacient se simte pe tot cuprinsul călătoriei sale.
Aceasta pentru că multe persoane aleg să vină apoi la Braşov la recomandarea cunoscuţilor.
De asemenea, marea majoritate a celor care au venit ca turişti medicali şi-au manifestat interesul de a reveni în vacanţă la Braşov.