Trupul neînsufletit al Reginei Ana va fi adus în România la 9 august
Înmormântarea va avea loc la 13 august, la Curtea de Argeş, în noua catedrală ortodoxă.
Articol de Radiojurnal, 02 August 2016, 18:49
Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a României va fi adus în România la 9 august şi va fi depus la Castelul Peleş din Sinaia, apoi la Palatul Regal din Bucureşti.
Înmormântarea va avea loc la 13 august, la Curtea de Argeş, în noua catedrală ortodoxă.
În memoria Reginei Ana, care a încetat din viaţă, ieri, la vârsta de 92 de ani, au fost deschise trei cărţi de condoleanţe: două dintre ele în Capitală şi una la Castelul Peleş.
Carte de condoleanţe deschisă la Bucureşti în memoria Reginei Ana.Foto: Daniela Mănuţă.
Personalităţi, dar şi oameni simpli au depus flori sau au scris în cărţile de condoleanţe. Iată cum au descris-o aceştia pe Regina Ana:
- Un om absolut deosebit pe care evident că nu l-am cunoscut, dar pe care l-am apreciat foarte tare. Aparent simplu şi modest, a fost un om puternic şi care a ştiut să ţină familia pe care a creat-o, alături de Majestatea Sa.'
- O femeie destul de plăcută, cu un rafinament deosebit, a fost foarte modestă. Dumnezeu s-o odihnească în pace.'
- A fost o demnă urmaşă a reginelor.'
Şi ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Palatul Elisabeta. El a precizat că ţara sa este alături de familia regală în aceste momente.
Paul Brummell: Regina Ana a fost alături de Majestatea Sa, Regele Mihai al României, într-o perioadă foarte lungă şi dificilă, a exilului forţat. Majestatea Sa, Regina Ana, a fost întotdeauna un susţinător al României, apropiat de ţările Europei de Vest, inclusiv al Marii Britanii.
Ambasada Franţei la Bucureşti şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de moartea Reginei Ana, apreciind că aceasta va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al nobleţei, curajului şi discreţiei.
Regina Ana s-a născut la Paris în 1923 şi şi-a petrecut copilăria în Franţa, până în perioada celui de-al doilea război mondial. La 19 ani s-a înrolat în armata franceză şi a lucrat în bazele militare din Maroc, Algeria, Italia şi Luxemburg, în principal ca şofer de ambulanţă. La sfârşitul războiului a primit distincţia "Crucea de război" din partea Franţei.