Trecerea la moneda euro "se va face în 2015"
Executivul a hotărât să nu renunţăm la termenul de 2015, stabilit anterior, decizia fiind luată în urma unor consultări cu preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Articol de Angela Bârgoan, 29 Aprilie 2011, 19:08
Guvernul a tranşat discuţiile din ultima vreme legate de momentul în care România ar trebui să treacă la moneda euro.
Executivul a hotărât să nu renunţăm la termenul de 2015, stabilit anterior, decizia fiind luată în urma unor consultări cu preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
De altfel, problema a fost discutată astăzi şi în cadrul coaliţiei, unde varianta susţinută a fost ca euro să fie adoptat la 1 ianuarie 2015, urmând să circule în paralel cu moneda naţională până la sfârşitul anului.
După şedinţa de guvern, premierul Emil Boc a anunţat că data exactă a adoptării euro va fi stabilită în urma unor discuţii cu oficiali europeni.
Potrivit programului de convergenţă, adoptat de guvern, România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro în 2015.
Premierul Emil Boc a precizat că România îndeplineşte prin măsurile pe care le ia criteriile şi nu are nici un fel de motiv să renunţe la adoptarea monedei unice în 2015.
În plus, spune prim-ministrul, cetăţeanul obişnuit are de câştigat, pentru că trecerea la euro înseamnă şi dobânzi mai mici pentru populaţie.
"Pentru a putea atinge obiectivul din programul de convergenţă, guvernul şi-a fixat ca elemente ale consolidării fiscale, cel puţin următoarele obiective: ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, îmbunătăţirea politicii în domeniul investiţiilor, continuarea politicii de reducere şi de prevenire a apariţiei de arierate noi şi asigurarea unei creşteri sustenabile pe termen mediu. Cu alte cuvinte, România, prin ceea ce a făcut până acum, şi-a pregătit terenul aferent intrării în zona euro cu condiţia să nu facă paşi înapoi în anii care urmează pentru că acest obiectiv să fie îndeplinit" a mais psus Emil Boc.
Şeful executivului a precizat că decizia a fost luată după consultări cu preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fiind susţinută şi de coaliţia de guvernare.
S-a decis de asemenea înfiinţarea unui comitet interministerial care va monitoriza îndeplinirea obligaţiilor astfel încât România să fie pregătită în 2015 pentru aderarea la moneda unică.
Preşedinţia comitetului va fi asigurată de către primul-ministru, iar vicepreşedinte este guvernatorul BNR.
Reforma companiilor de stat, "accelerată"
Aderarea la euro presupune totodată accelerarea reformei companiilor de stat, scăderea presiunii cheltuielilor bugetare şi a arieratelor, stabilitate financiară, motiv pentru care a fost adoptată şi o ordonanţă de urgenţă pentru întărirea disciplinei financiare în companiile de stat şi regiile autonome, spune Emil Boc.
"Aici este vorba de un plan mult mai complex şi nu se referă numai la cheltuielile de personal. E vorba de faptul că, din nefericire, există companii de stat care consumă bani publici în sensul că, din moment ce, peste 50% din ceea ce se cheltuie acolo vine de la bugetul de stat, acolo trebuie intrat şi tăiat în carne vie, astfel încât banul cetăţeanului, plătit din impozite şi taxe, să fie utilizat eficient şi să nu mai, aşa cum este de 20 de ani, cheltuit într-o altă manieră decât cea în concordanţă cu legile şi cu exigenţele publice" afirmă Emil Boc
În consecinţă, spune primul-ministru, fiecare companie de stat sau regie va avea un plan complet şi concret de restructurare şi îmbunătăţire a activităţii.