"Trebuie stopată risipa banului public"
Premierul Florin Cîţu susţine că elaborarea bugetului pe 2021 a durat mai mult, pentru că executivul a trebuit să introducă reforme amânate timp de 30 de ani.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Februarie 2021, 11:02
Proiectul de buget pentru acest an va intra de astăzi în dezbatere publică, urmând să fie înaintat spre aprobare Parlamentului.
Premierul Florin Cîţu susţine că elaborarea bugetului pe 2021 a durat mai mult, pentru că executivul a trebuit să introducă reforme amânate timp de 30 de ani.
Potrivit acestuia, bugetul prevede mai mulţi bani pentru investiţii, multe dintre sprorurile bugetarilor vor dispărea, iar companiile de stat vor mai primi subvenţii doar dacă vor veni cu programe clare de restructurare. Cu detalii, redactorul RRA Petruţa Obrejan.
Reporter: Premierul Florin Cîţu afirmă că viitorul proiect bugetar, ce astăzi va intra în dezbatere publică, urmăreşte o reaşezare a economiei, o reparare a anomaliilor introduse în legislaţie în ultimii patru ani, fără a peierde însă din vedere respectarea ţintelor bugetare.
Totodată se doreşte a fi un buget care să menţină încrederea Comisiei Europene, a investitorilor străini şi a agenţiilor de rating.
Florin Cîţu: "Trebuie să reaşezăm prin acest buget structura economie, să continuăm să investim, este un buget care are o sumă pentru investiţii mai mare decât anul trecut, anul trecut a fost o sumă record, dar şi anul acesta are o sumă mai mare şi un buget care are în vedere doi ani, după cum am spus, 2021, 2022, pentru că reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea efecte în 2022, de aceea trebuie să meargă în tandem".
Reporter: Pe lângă o prioritizare a proiectelor, trebuie stopată şi risipa banului public, mai spunea premierul Florin Cîţu. El a precizat că multe din sporurile bugetarilor vor dispărea, iar subvenţii vor primi doar acele companii de stat care vor veni cu programe de reformă.
Florin Cîţu: "Aceste companii de stat care au pierderi trebuie să vină cu un program de restructurare, dacă vor să mai fie suţinute. Anul trecut am făcut acest lucru cu Tarom, se poate face acest lucru, multă lume a spus că nu se poate, uitaţi-vă la Tarom, se restructurează, primeşte finanţare în continuare şi la un moment dat o să fie şi pe profit, aşa vom face cu toate companiile de stat. Este posibil ca unele dintre ele să nu supravieţuiască".