Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Trebuie să înțelegem că și consumul de alcool, dar și cel de tutun, dar mai ales de alcool în adolescență are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului”

"Apel matinal" - Interviu cu George Roman, director de programe la Organizația "Salvați Copiii".

”Trebuie să înțelegem că și consumul de alcool, dar și cel de tutun, dar mai ales de alcool în adolescență are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului”
Foto: facebook.com/SalvatiCopiiiRomania

Articol de Florin Lepădatu, 19 Octombrie 2023, 08:57

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Cătălin Cîrnu: Tot cu gândul la Alba Iulia, dar nu uităm că un proiect de lege prin care vânzătorii de tutun și alcool vor putea verifica actele de identitate ale cumpărătorilor, în scopul constatării vârstei acestora, a fost adoptat tacit la Senat, iar unitățile comerciale care nu vor respecta prevederile legale vor putea fi amendate cu sume cuprinse între 100 și 500 lei.
Daniela Petrican: Un raport al Organizației "Salvați Copiii" arată că 15% dintre fumătorii adulți din România au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar aproape 15% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează și au șanse mari să devină fumători zilnici.
Cătălin Cîrnu: Se tot discută, dar ce se poate face aflăm imediat de la invitatul "Apelului matinal", George Roman, director de programe la Organizația "Salvați Copiii" România. Bună dimineața.
George Roman: Bună dimineața. Mulțumesc pentru invitație.
Cătălin Cîrnu: De fiecare dată aflăm de legi, de amendamente, dar prevederi legale în domeniu există deja. Sunt ele respectate până la urmă, raportându-ne la autorități și la toți ceilalți?
George Roman: Trebuie subliniat faptul că proiectul ăsta de lege aduce de fapt în atenție o problemă serioasă în societate. Știm foarte bine că accesul minorilor la alcool și tutun e destul de facil și din acest motiv a înțeles și clasa politică că e nevoie de legi mai bune și de responsabilitate din partea populației, însă şi această lege trebuie urmată și de un plan de aplicare și de respectare si mai ales în comunitățile, să zicem, izolate, unde vânzarea de alcool și tutun e cotidiană, fără niciun fel de probleme. Amenzile nu sunt atât de mari încât să descurajeze comercianții şi din acest motiv ar trebui să avem în vedere şi alte acțiuni și știm că, tot în Parlament, copiilor le-a fost blocat într-o anumită măsură accesul la educație pentru sănătate. E bine că prevenim prin lege, e bine că-i sancționăm pe cei care fac un rău copiilor, dar și copiii au nevoie de informații și poate prin educație pentru sănătate ar putea să înțeleagă care sunt efectele nocive și poate ar înțelege că a fuma nu este atât de cool sau abia e un pericol și la fel nu reprezintă un comportament de apreciat. În Parlament, mai există două articole și aștept să văd care va fi rezultatul voturilor în comisii și apoi în ce măsură va putea fi acceptat de toți parlamentarii. Unul se referă la țigarete electronice, care a devenit o problemă serioasă și probabil că și radioascultătorii dvs. au văzut copii sau adolescenți care, cu nonșalanță, și-au cumpărat și au folosit țigaretele electronice în public. Pentru că acest comportament conduce inevitabil la fumat, există o legătură foarte strânsă. Nu mai vorbim de păcăleala numită tutun încălzit, care e la fel de toxică, deși producătorii se tot laudă că în felul ăsta rezolvă dependența de tutun. Nicidecum! E, de fapt, o formulă de marketing pentru ca oamenii să devină plătitori pe viață pentru produse pe care nu le folosesc în niciun fel, dimpotrivă, le afectează sănătatea în anumite situații, iremediabil.
Cătălin Cîrnu: Da, și să scape de reglementările în vigoare. Pentru că dacă pe pachetele de țigări, de exemplu, găsim fel și fel de mesaje, unele dintre ele foarte dure, pe acele vaporizatoare, nici vorbă.
George Roman: Nici vorbă. Ele pot deveni mai periculoase chiar decât tutunul, pentru că poți folosi substanțe de tot felul și unele pot produce chiar decesul consumatorului, așa cum se întâmplă aproape lunar prin Statele Unite, pentru că sunt amestecate lichide care conțin substanțe, inclusiv narcotice și inhalarea lor pe o durată mai lungă de timp de câteva ore produce colapsul pulmonar și, de aici decesul. Vorbind despre problemele medicale, trebuie să înțelegem că și consumul de alcool, dar și cel de tutun, dar mai ales de alcool în adolescență are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului. Sunt o mulțime de cercetări, deja reprezintă un fapt științific despre efectele acestea distructive ale alcoolului asupra dezvoltării creierului. Și, în același timp, oamenii de specialitate vorbesc despre o dependență în viața ulterioară, care se instalează mult mai repede în adolescență, mai ales dacă alcoolul, dacă acest consum de alcool și de tutun începe la vârste mici: 13, 14, 15 ani, ultima fază de dezvoltare a copilului integrează și aceste substanțe, ceea ce îl face dependent pe viață. Și este foarte greu de oprit consumul mai târziu, deci e o problemă...
Daniela Petrican: Dar concret, ce spun datele raportului realizat de "Salvați Copiii" România?
George Roman: În primul rând că unul din șase fumători, de exemplu, dacă vorbim despre tutun, un fumător din șase a început să fumeze înainte de a împlini 14 ani și 38% aproximativ, un pic mai mult, unul din trei înainte de a împlini 18 ani. Se știe că în jur de jumătate dintre fumători au fumat când erau minori și un sfert până în vârsta de 24 de ani, ceea ce arată că toate campaniile și legile ar trebui să se adreseze în special acestor categorii de vârstă pentru a opri consumul. După 25 de ani, e puțin probabil ca cineva să fumeze. În privința alcoolului, pericolul este unul imediat și unul care privește, așa cum am subliniat, dezvoltarea copilului și instalarea dependenței. Știm că țigaretele electronice au devenit deosebit de populare și, deși apar în date, în expunerea de motive la acest proiect de lege, că aproximativ 10% dintre copii între 13 și 15 ani folosesc țigarete electronice, cred că procentul e un pic mai ridicat. În școli, și copilul meu îmi spune, cei mari, de clasa a VI-a, a VII-a, a VIII-a, au astfel de produse la ei și nu în curtea școlii, dar când ies vapează fără probleme.
Daniela Petrican: Dar dacă ar fi să facem o paralelă, cum arată legislația similară europeană?
George Roman: E foarte dură. În primul rând, aceste produse sunt foarte scumpe, descurajarea se face prin preț, prin accize uriașe, și la alcool și la tutun. În al doilea rând, publicitatea este inexistentă pentru a cumpăra un pachet de țigări și am văzut asta cu ochii mei în diferite state. La benzinării, de pildă, există un panou care ascunde acel raft de țigări și acela rămâne tot timpul închis, practic nu veți vedea la intrarea în acel spațiu niciun fel de pachet de țigări. În România, publicitatea este la liber. Regăsim în mall-uri și lângă magazinele de jucării, acele mici insule unde se comercializează tutun, țigarete electronice, chiar în spațiile circulate mai des de către copii și adolescenți.
Cătălin Cîrnu: Da, și interesant că de fiecare dată, la vânzare, vânzători sunt persoane foarte tinere.
George Roman: Foarte tinere, exact, foarte tinere. Din păcate, acest comportament a devenit modă în rândul tinerilor și nu avem alte soluții decât acelea de a sancționa cât se poate de dur și imediat, și prin concursul poliției sau a poliției locale comercianții care oferă minorilor astfel de produse toxice. Și ceea ce așteptăm cu interes este adoptarea unui proiect de lege, aflat și el acum în parlament, în dezbatere, privind asimilarea ţigaretelor electronice cu fumatul, astfel încât și acestea să fie supuse aceluiași regim de impozitare și să devină mai puțin accesibile și totodată să intre în reglementările privind modul în care se poate face publicitate.
Cătălin Cîrnu: Da, este o situație, este o situație destul de dificilă, pentru că știm bine, industria de profil valorează și generează miliarde și miliarde de euro și impactul la buget este unul semnificativ, după toate accizele. E important să găsim și aici un echilibru.
George Roman: Nu, nu. Acesta este o percepție falsă, și anume faptul că impozitele, accizele aduc nu știu câte miliarde la buget. Nu, nu, ele sunt mult mai... câștigurile statului sunt mult mai mici decât pierderile pe care le înregistrăm prin consumul de alcool sau de tutun. Alcoolul cu toții cunoaștem că stă la originea majorității accidentelor mortale în trafic. Nu mai vorbim de îmbolnăvirile sau de decesele precoce ale oamenilor. În al doilea rând, cancerul pulmonar reprezintă în acest moment principala cauză de mortalitate neoplazică din România. Cam și cel mai frecvent cancer pulmonar la bărbați. Costurile medicale pentru îngrijirea unui bolnav de cancer pulmonar sunt foarte mari, pierderile sociale sunt incalculabile. Deci toate acestea, puse la un loc, ne dau, de fapt, imaginea unor pierderi ale societății prin menținerea și permiterea comercializării acestor produse.
Cătălin Cîrnu: Eu cred că, până la urmă, tot la moderație și la echilibru, mă scuzați, dar mi-e greu să cred că ar putea dispărea țigara din rândul tuturor sau ar putea dispărea alcoolul. E clar pentru toată lumea că o campanie de conștientizare, asta trebuie să o ducem cu toții, mai ales în rândul tinerilor, pentru a pricepe exact ce se poate întâmpla dacă abuzează și de alcool, și de tutun.
George Roman: Da, corect, corectă, nu, n-am zis că trebuie interzis, deși sunt țări, de pildă Noua Zeelandă, unde există un proiect de lege. A fost destul de dezbătut atunci când a apărut în parlamentul lor, și anume copiii de o anumită vârstă nu vor mai putea în viitor cumpăra țări. Era vorba de copii de 12 sau 13 ani, dacă nu mă înșel, astfel încât la 18 ani ei nu li se va mai permite cumpărarea de țigări în magazine. E o metodă, e adevărat, radicală, însă poate că ar trebui să ne gândim și la astfel de formule, pentru că, evident, consumul de tutun nu are niciun fel de utilitate nici socială. Dacă la consumul de alcool putem vorbi de o anumită socialitate, să zicem, a acestui comportament, la tutun chiar nu există nimic.
Cătălin Cîrnu: Sunt multe aspecte de luat în calcul și mă gândesc și la următorul lucru. Astăzi, de exemplu, părinții nu-și mai trimit copiii după țigări, așa cum se întâmpla pe vremuri, da?, du-te la tutungerie. Şi, cu toate acestea, în rândul adolescenților, fumatul este mult mai mult prezent decât altădată. Dar, în fine, vom mai discuta despre toate aceste aspecte. E important, repet, să purtăm o campanie de conștientizare, mai ales în rândul copiilor, iar invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost George Roman, director de programe la Organizația "Salvați Copiii" România.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern