Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Chestorul Cătălin Giulescu: Toți cetățenii care locuiesc oriunde pe glob vor putea beneficia de o carte electronică de identitate

"Apel matinal"- invitat directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul de poliție Cătălin Giulescu.

Chestorul Cătălin Giulescu: Toți cetățenii care locuiesc oriunde pe glob vor putea beneficia de o carte electronică de identitate
Foto: http://depabd.mai.gov.ro/arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Aprilie 2025, 09:18

"Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican

Cetățenii români din diaspora care au domiciliul în alt stat membru al Uniunii Europene vor putea obține o carte de identitate eliberată de statul român, având în vedere că în prezent aceștia primesc doar cartea de identitate provizorie. În plus, se are în vedere digitalizarea completă a eliberării actelor de stare civilă, iar toate procedurile vor fi realizate exclusiv în sistemul informatic integrat pentru emiterea acestor documente. Invitat la Apel matinal este directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul de poliție Cătălin Giulescu. Bună dimineața!

Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.

Vrem să aflăm de când intră în vigoare noile prevederi.

În primul rând, sunt necesare două clarificări. Pe de o parte, nu este vorba doar de cetățenii care îşi stabilesc domiciliul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, ci oriunde pe glob. Da, deci toți cetățenii care locuiesc oriunde pe glob, în orice altă țară, vor putea beneficia de o carte electronică de identitate. Și, în al doilea rând, începând de luni, toate unitățile administrativ-teritoriale, respectiv 3.188 de municipii, orașe, comune, sunt interconectate la sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă. Începând de luni, activitatea de stare ciclă este complet digitalizată.

Revenind la românii din diaspora, unde se vor putea solicita și obține cărțile de identitate?

Pentru domiciliu în străinătate, singurul document accesibil este cartea electronică de identitate. Având în vedere că versiunea a doua a acestui tip de act de identitate a fost pusă în circulație începând cu 20 martie la nivelul județului Cluj, miercuri urmând să fie eliberate primele astfel de acte de identitate electronice, eu apreciez că într-un termen de 90 de zile acest tip de act de identitate electronic va fi disponibil doar la nivelul serviciilor publice comunitare din România și cetățenilor care își stabilesc domiciliul în afara țării. Lucrăm intens cu colegii de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a expune acest serviciu și la nivelul reprezentanțelor diplomatice și oficiilor consulare ale României din străinătate, neavând până în momentul ăsta un termen pe care să-l putem anunța public.

Pentru cetățenii din diaspora, cartea electronică de identitate poate fi emisă în baza pașaportului

Așadar, ce trebuie să facă românii din diaspora pentru a obţine astfel de cărți de identitate?

Trebuie spus faptul că până în prezent această categorie de cetățeni avea dreptul să solicite obținerea unui pașaport cu menționarea statului de domiciliu. Și pentru cartea electronică de identitate documentele sunt aceleași ca și la pașaport. Mai mult, în situația în care cetățenii au deja un pașaport emis de statul român, cu menționarea statului de domiciliu, cartea electronică de identitate poate fi emisă în baza acelui pașaport. Pe de altă parte, în situația în care cetățenii nu au un astfel de pașaport, trebuie să prezinte un act sau un document emis de autoritățile statului în care și-au stabilit domiciliul, în care se atestă faptul că au rezidența stabilită în acel stat.

Și ce beneficii pot aduce aceste măsuri pentru cetățenii români din diaspora?

La fel ca și cetățenii români care au domiciliul în România, cel mai important beneficiu, pe lângă posibilitatea de a călători, posibilitatea de a se identifica, interacțiunea cu întreaga administrație publică din România de la distanță, fără a mai fi necesară prezența în vreun ghișeu. Cartea electronică de identitate este dotată cu două certificate digitale, unul este utilizat de titular pentru autentificarea în sistemele administrației publice din România și nu numai, cel de-al doilea este utilizat, va fi utilizat pentru semnarea documentelor în raport cu autoritățile publice din România.

Domiciliul nu va mai fi vizibil pe cartea electronică de identitate

Cărțile de identitate cât timp vor fi valabile și ce date personale vor conține?

Cărțile de identitate electronice au un termen de valabilitate de 5 ani pentru grupa de vârstă 14-18 ani și după 18 ani termenul de valabilitate este de 10 ani. În ceea ce privește datele, trebuie să luăm în considerare că avem două categorii de date: unele care se tipăresc pe ambele fețe ale actului de identitate și altele care care se înscriu în suportul electronic de stocare. Cele pe care le găsim tipărite sunt cele pe care le avem și astăzi, cu excepția domiciliului. Domiciliul nu va mai fi vizibil pe cartea electronică de identitate, deci în suportul electronic de stocare vom găsi toate datele tipărite pe ambele fețe ale cărții, plus domiciliul sau, după caz, reședința, fotografia, imaginea a două amprente, cele două certificate digitale pe care titularul le va utiliza, unul pentru autentificare, celălalt pentru semnare. Pe de altă parte, mai regăsim înscrise locul nașterii și prenumele părinților, în format electronic. Acestea sunt categoriile de date care sunt pe de o parte tipărite pe ambele fețe ale cărții electronice de identitate, pe de altă parte înscrise în suportul electronic de stocare.

Aceste cărți de identitate vor avea cip sau se vor elibera și fără?

Pentru cetățenii care își stabilesc domiciliul în România, există o opțiune să solicite o carte de identitate simplă. Formatul vizual este același cu cel al cărții electronice de identitate, doar că această carte de identitate simplă nu este prevăzută cu un suport de stocare. Asta înseamnă că domiciliul se tipărește pe verso-ul cărții electronice de identitate. Acest tip de act de identitate nu are funcția, nu are valența de document de călătorie. Cetățenii vor putea doar să se identifice, să facă dovada identității cu acest act de identitate. El va fi disponibil începând cu data de 20 mai, în toate serviciile publice comunitare locale pentru evidența persoanelor din România. În prezent, sunt aproximativ 674 de astfel de servicii publice comunitare active.

Vom pune în circulație cărți electronice de identitate și pentru grupa de vârstă 0-14 ani

În ceea ce privește românii din diaspora, spuneam că procedurile vor fi realizate exclusiv în Sistemul Informatic Integrat pentru emiterea acestor documente. Ei vor avea nevoie de un cont special?

În momentul în care își stabilesc domiciliul în străinătate, în HUB-ul de servicii al MAI-ului se va genera în mod automat, dacă cetățeanul nu și-a generat anterior un astfel de cont, se va genera automat și un cont. Prin intermediul acestui cont, cetățeanul va putea să primească notificări, informări de la autoritățile publice ale statului român. Totuși, ce trebuie să înțelegem: pentru prima emitere a cărții electronice de identitate, este necesară prezența într-un serviciu public comunitar de evidență a persoanelor și eu apreciez că într-un timp nu foarte îndelungat, la nivelul oficiilor consulare și reprezentanțelor diplomatice ale României din străinătate.

Pentru minorii care împlinesc 14 ani sunt prevăzute cărți de identitate?

Da, pentru minorii care împlinesc 14 ani și aceștia vor putea utiliza, vor putea solicita emiterea unei cărți electronice de identitate și începând cu 2 iunie anul acesta, vom pune în circulație cărți electronice de identitate și pentru grupa de vârstă 0-14 ani, astfel încât să simplificăm, pentru părinții care își doresc o circulație mai facilă cu un document electronic pentru care taxa este mai mică decât cea pentru eliberarea pașaportului, să poată călători în spațiul Uniunii Europene.

Mulțumim pentru toate aceste precizări! A fost invitat la "Apel matinal" directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul de poliție Cătălin Giulescu./editor Florin Lepadatu/

Riscul febrei aftoase la bovine este tot mai mare
România 02 Aprilie 2025, 15:54

Riscul febrei aftoase la bovine este tot mai mare

Două noi focare au fost identificate în Ungaria, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Riscul febrei aftoase la bovine este tot mai mare
Moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne a fost respinsă
România 02 Aprilie 2025, 14:49

Moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne a fost respinsă

Alături de deputaţii din AUR, care au iniţiat demersul, au mai votat pentru reprezentanţii SOS, POT şi USR.

Moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne a fost respinsă
Bercea Mondialul şi membri ai familiei lui, vizaţi de o anchetă a DIICOT
România 02 Aprilie 2025, 14:45

Bercea Mondialul şi membri ai familiei lui, vizaţi de o anchetă a DIICOT

DIICOT notează că cinci persoane au constituit o grupare de criminalitate organizată pentru a obţine beneficii materiale...

Bercea Mondialul şi membri ai familiei lui, vizaţi de o anchetă a DIICOT
Indonezia, o nouă piaţă de desfacere pentru producătorii români
România 02 Aprilie 2025, 13:24

Indonezia, o nouă piaţă de desfacere pentru producătorii români

Indonezia, o ţară cu aproape 300 de milioane de locuitori, este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere din Asia.

Indonezia, o nouă piaţă de desfacere pentru producătorii români
Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, este noul obiectiv de ţară al României
România 02 Aprilie 2025, 13:20

Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, este noul obiectiv de ţară al României

La Palatul Cotroceni are loc conferinţa "România şi OCDE - Principalul proiect de ţară după NATO, Uniunea Europeană şi...

Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, este noul obiectiv de ţară al României
Canabisul rămâne cel mai consumat drog
România 02 Aprilie 2025, 13:02

Canabisul rămâne cel mai consumat drog

Una din 15 persoane a încercat cel puţin o dată în viaţă canabis, arată cele mai recente datele ale autorităţilor.

Canabisul rămâne cel mai consumat drog
DIICOT: Percheziții la interlopul "Bercea Mondialul"
România 02 Aprilie 2025, 12:46

DIICOT: Percheziții la interlopul "Bercea Mondialul"

Audierile vor avea loc la DIICOT-Craiova.

DIICOT: Percheziții la interlopul "Bercea Mondialul"
Comisia SIE confirmă existența unor "riscuri concrete" din partea Rusiei de interferență în alegeri din Europa și România
România 02 Aprilie 2025, 11:25

Comisia SIE confirmă existența unor "riscuri concrete" din partea Rusiei de interferență în alegeri din Europa și România

Alexandru Muraru spune că protejarea României şi a cetăţenilor de ameninţările externe, informarea periodică, monitorizarea...

Comisia SIE confirmă existența unor "riscuri concrete" din partea Rusiei de interferență în alegeri din Europa și România