Transportatorii feroviari se simt "discriminaţi"
Trasportatorii pe calea ferată sunt nemulţumiţi că ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern, prin care se returnează o parte din acciza pe combustibili, nu îi vizează şi pe ei.
Articol de Radiojurnal, 03 Aprilie 2014, 08:29
Trasportatorii pe calea ferată sunt nemulţumiţi că ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern nu îi vizează şi pe ei.
Reprezentanţii transportatorilor feroviari spun că decizia de a returna o parte a taxei este discriminatorie şi afecteză concurenţa.
Numai CFR Călători consumă anual între 50 şi 55 de mii de tone de combustibil, a precizat pentru Radio România fostul director al companiei, Ştefan Roşeanu, care vorbeşte de concurenţă neloială în piaţa de transporturi din România.
"Printr-o astfel de măsură descurajezi transportul feroviar, îi adânceşti problemele finanaciare în care se află, astfel încât să ajungem ca în perioada următoare să retragem alte trenuri din circulaţie, pe fondul îngreunării situaţiei financiare, şi în final un bun samaritean cu microbuzul sau cu autobuzul de pe o linie paralelă să introducă un alt autobuz în locul trenului" a declarat Ştefan Roşeanu.
Între timp, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care le-a cerut deputaţilor să respingă ordonanţa care introduce acciza suplimentară de şapte eurocenţi pentru carburanţi.
În scrisoare, şeful statului arată că această măsură are efecte negative majore atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul de afaceri.
Traian Băsescu susţine că politica fiscal-bugetară a Guvernului este greşită.
Transportatorii rutieri şi fermierii vor primi compensări
Transportatorii rutieri vor primi înapoi patru din cei şapte eurocenţi cu care a crescut acciza la carburanţi, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Măsura îi vizează pe cei care transportă mărfuri, persoane, dar şi Poşta Română.
Banii ar urma să fie decontaţi în baza unei facturi pentru combustibilul cumpărat, iar sumele vor fi returnate trimestrial, a precizat premierul Victor Ponta după şedinţa de guvern de miercuri.
"Ea se aplică în trimestrul trei pentru facturile emise în trimestrul doi. De aceea ne-am grăbit s-o emitem, pentru că în următoarele trei luni se face sistemul şi practic după 1 iulie încep să vină facturile pentru trimestrul doi" a explicat Victor Ponta.
Şi fermierii vor beneficia de ajutor de la stat la achiziţionarea motorinei folosite în agricultură.
Ministrul de resort, Daniel Constantin, spune că acesta va acoperi supraaccizarea combustibililor.