Traian Băsescu afirmă că raportul CE pe justiţie e corect
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul Comisiei Europene arată progrese în justiţie şi că România a început să aibă instituţii autonome care nu sunt subordonate politic.
Articol de Ioana Dogaru, 20 Iulie 2011, 14:54
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul Comisiei Europene făcut public miercuri este o consolidare a raportului pozitiv pe care România l-a avut în februarie.
Şeful Statului a mai apreciat că aceste raport este "corect" şi că certifică progresul pe care România l-a făcut în ultima perioadă.
Traian Băsescu a afirmat că raportul CE relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CSM şi Parlamentul iar "instituţiile convingătoare" sunt DNA, Parchetul ICCJ, DGA, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI.
"Dacă mi-aş permite un comentariu, ar fi legat de Parlament, unde a existat o majoritate care a suţtinut asumările succesive de răspunde ale Guvernului pe toată legislaţia cu justiţia, dar faptul ca Parlamentul a reacţionat mai puţin pozitiv la ridicarea de imunităţi sau la permisiunea de extindere a unor anchete a generat această apreciere pe care nu o suştin întru totul", a afirmat şeful statului.
Traian Băsescu a menţionat că principalul mesaj al acestui raport este că România a început să aibă instituţii autonome care nu sunt subordonate politic.
Preşedintele Traian Băsescu spune că România nu consideră corect ca raportul MCV să fie anexat la condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, însă constată că se află în faţa unei realităţi: sunt state care consideră că raportul MCV trebuie luat în considerare ca să spună "Da" aderării la Schengen.
Preşedintele a declarat, miercuri, că raportul CE arată şi în acelaşi timp stabileşte 18 obiective pe care ar trebui ca România să le îndeplinească până la raportul de anul viitor.
De asemenea, preşedintele a spus că "a trecut vremea când se mai putea plânge cineva că nu există cadru constituţional", susţinând că acesta este în mare parte finalizat, astfel că depinde de fiecare instituţie să implementeze cadrul existent.
România a făcut progrese pentru ameliorarea eficienţei sistemului său judiciar, dar este nevoie de acţiuni urgente pentru accelerarea unui număr important de procese de corupţie la nivel înalt, relevă raportul pe justiţie al CE.