Traficul cu minori din România, "în creştere"
Anul trecut au fost traficaţi 1048 de români, dintre care 319 erau minori. Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi asociaţia "Telefonul copiilor" au demarat o campanie de informare a tinerilor cu privire la acest risc.
Articol de Daniela Vasilescu, 05 Aprilie 2012, 15:45
Autorităţile atrag atenţia asupra creşterii numărului de copii traficaţi din România, pentru exploatare sexuală, în special în ţări ale Uniunii Europene.
Agravarea fenomenului ar fi provocată, în primul rând, de sărăcie.
În anul 2011, au fost raportate 319 cazuri de minori, victime ale traficanţilor, după ce, în anii anteriori, numărul de copii traficaţi scăzuse sub 200.
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi asociaţia "Telefonul copiilor" încearcă să-i prevină pe tineri cu privire la acest risc, printr-o campanie de informare, mai ales în Moldova şi Transilvania - zonele cele mai afectate.
Numărul cazurilor de exploatare sexuală, cerşetorie şi exploatare prin munca minorilor a crescut cu 75% anul trecut, faţă de 2010, în zona Transilvaniei şi Moldovei, conform datelor asociaţiei "Telefonul copilului".
Sărăcia, locul de muncă al părinţilor în străinătate, anturajul şi lipsa informaţiilor sunt principalele cauze ale acestor forme de abuz.
Asociaţia "Telefonul copilului", în parteneriat cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi cu sprijinul ambasadei Regatului Olandei, va desfăşura o campanie de informare a copiilor şi adolescenţilor, în vederea prevenirii traficului de minori.
Marea majoritate a minorilor, "traficaţi în scopul exploatării sexuale"
"Vorbim despre un număr tot mai mare de adolescenţi şi copii care sesizează astfel de cazuri sau care ne contactează pentru a solicita consiliere psihologică.
"Practic, au nevoie accentuată de a se descărca, de a încerca să depăşească această traumă, aşadar, nu ne contactează numai pentru a obţine o intervenţie imediată", a declarat Cătălina Florea, membră a asociaţiei "Telefonul copilului".
Ea a precizat şi faptul că sunt mai multe fete care sună decât băieţi, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani.
Numărul persoanelor identificate ca fiind traficate, anul trecut, a fost de 1048, dintre care 319 erau minori.
"Majoritatea au fost traficaţi în scopul exploatării sexuale iar ca ţări de destinaţie, rămân, aş putea spune, cele tradiţionale pentru victimele recrutate din România, mă refer la Spania, Italia", a declarat directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, Romulus Ungureanu.
Campania de informare se va desfăşura în unităţile de învăţământ din 13 judeţe din Moldova şi Transilvania.