Traficul bucureştean, "mai poluant decât în alte capitale"
Potrivit hărților poluării realizate de Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu, Bucureţtiul are mai multe zone de poluare intensă decât alte capitale europene.
Articol de Paul Poteraşi, 28 Mai 2011, 09:50
Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu au realizat câteva hărţi online care prezintă în detaliu cât de poluate sunt diferite zone din oraşele şi satele europene.
Hărţile prezintă în detaliu sursele poluării din fiecare loc din Europa (poluare industrială, rezultată din traficul auto, din agricultură, navigaţie sau aviaţie), dar şi substanţele toxice care le pun oamenilor în pericol sănătatea - oxizi de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, amoniac şi particule de praf mai mici de 10 microni (PM10 - care ucid anual 200.000 de europeni).
Din cauza prafului care depăşeşte concentraţia maximă admisă de 50 micrograme/mc/zi, în 17 zone din ţară, Comisia Europeană a declanşat deja procedura de infringement asupra României.
Comisia Europeană a oferit guvernului la finalul lunii martie un termen de două luni să răspundă satisfăcător avizului trimis de executivul comunitar.
În hărţile online realizate de Comisia Europeană, concentraţia fiecărei substanţe periculoase din aer este reprezentată printr-o culoare - de la verdele care înseamnă valori normale, la galben care indică o poluare uşoară, portocaliul care arată că poluarea este destul de gravă sau la roşul care atrage atenţia că sănătatea oamenilor este pusă serios în pericol.
Hărţile le permit europenilor să localizeze agenţii poluanţi din aer pe sectoare de 5 km pe 5 km.
Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană, Bucureștiul are mai multe zone de poluare intensă decât alte capitale europene.
Poluarea cu monoxid de carbon rezultată în urma traficului auto | ||
Potrivit hărţilor şi oraşe în oraşe precum Timişoara, Iaşi, Constanţa, Braşov ori Brăila se înregistrează niveluri alarmante de monoxid de carbon şi de PM 10, din cauza transportului rutier.
În ceea ce priveşte poluarea industrială, în oraşe precum Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Galaţi sau Cluj se înregistrează niveluri îngrijorătoare de dioxid de sulf.
Pentru mai multe hărţi intraţi aici.