Tradiţii populare de Sfântul Andrei
Sărbătoarea Sfântului Andrei este marcată în satele din judeţul Olt prin câteva tradiţii populare: alungarea spiritelor rele cu usturoi, punerea la încolţit a unor crenguţe de măr şi boabe de grâu.
Articol de Laura Stoican, Olt, 29 Noiembrie 2010, 17:03
Sărbătoarea Sfântului Andrei este marcată în satele din judeţul Olt prin câteva tradiţii populare.
Muzeograful Claudia Balaş, din cadrul muzeului judeţean Olt, a eplicat că, tradiţiile populare, referitoare la noaptea Sfântului Andrei, dar şi la ultima zi a lunii noiembrie, precum alungarea spiritelor rele cu usturoi, punerea la încolţit a unor crenguţe de măr şi boabe de grâu, sunt bine cunoscute, dar, în ultimul timp, sunt foarte rar practicate.
Claudia Balaş a relatat că, cea mai cunoscută dintre tradiţii este alungarea strigoilor şi spiritelor rele cu usturoi, tradiţie care se mai păstrează în satele izolate din nordul judeţului Olt.
În noaptea Sfântului Andrei, clanţele uşilor erau unse cu usturoi pisat, în cuibul păsărilor se puneau grăunţi de usturoi.
Muzeograful a menţionat că, oamenii purtau de Sfântul Andrei grăunţi de usturoi în buzunare, iar noaptea nu ieşeau din case pentru a nu întâlni strigoi.
Acest obicei nu a fost uitat, este cunoscut atât în mediul rural cât şi urban dar nu se mai practică, însă tradiţii precum punerea la încolţit a unor crenguţe de vişin şi măr şi a boabelor de grâu pentru a vedea cum va fi anul viitor, se practică în prezent în mediul urban iar în mediul rural se consumă boabe de porumb fierte şi dovleac copt pentru a avea recoltă bună în anul următor.
Satele din judeţul Olt este reprezintă o zonă bogată în tradiţii populare, iar cele legate de sărbătorile de iarnă sunt practicate în majoritatea localităţilor rurale.