Tot mai mulţi restanţieri la bănci
Valoarea sumelor restante a ajuns, în iunie, la 11,66 miliarde de lei - nivelul maxim al ultimilor doi ani.
Articol de Radiojurnal, 05 August 2016, 19:18
Numărul românilor cu restanţe la bănci şi la instituţii financiare nebancare a depăşit, în iunie, pragul de 754.000, atingând nivelul maxim al ultimilor trei ani şi jumătate - arată datele Biroului de Credit, publicate de Banca Naţională.
Totodată, iunie a fost a şasea lună la rând în care numărul restanţierilor a crescut - relevă raportul BNR. Valoarea sumelor restante a ajuns, în iunie, la 11,66 miliarde de lei - nivelul maxim al ultimilor doi ani. Pe de altă parte, alţi români împrumută statul.
Ministerul de Finanţe intenţionează ca în viitor să emită anual sau chiar de două ori pe an titluri de stat dedicate populaţiei. Anunţul a fost făcut, astăzi, de ministrul de resort, Anca Dragu, după ce ediţia centenară a campaniei de subscriere a titlurilor de stat de anul acesta, a fost un real succes.
Reporter: Iulian Olescu - La finalul perioadei de subscriere peste 20 de mii de persoane au optat pentru achiziţionarea de titluri de stat pentru populaţie din emisiunea denumită Centenar. Valoarea total a subscrierilor depăşind 735 de milioane de lei, de peste şapte ori mai mare decât suma pe care Ministerul Finanţelor intenţiona, iniţial, să o atragă. Majoritatea celor care au achiziţionat titluri sunt peroane active, au vârsta între 50 şi 70 de ani, şi cei mai mulţi provin din Bucureşti .
Cu toate acestea, peste 70% din subscrieri au fost făcute în restul ţării. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a explicat că titlurile pot fi tranzacţionate la bursă sau pot fi păstrate până la scadenţă, în 2018. Anca Dragu a precizat că Ministerul Finanţelor intenţionează ca de acum înainte să emită anual sau chiar de două ori pe an titluri de stat dedicate populaţiei, valorile urmând a fi stabilite la momentul respectiv în funcţie de necesităţile de finanţare şi de condiţiile pieţei.