Toma Petcu: Preţul energiei nu va mai creşte anul acesta
Ministrul energiei, Toma Petcu, a precizat că pentru această iarnă au fost asigurate cantităţile necesare de gaze şi de cărbune.
Articol de Iulia Gherman, 16 Noiembrie 2017, 19:16
Preţul energiei nu va mai creşte până la finele acestui an, ci dimpotrivă. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ar putea face o ajustare negativă, întrucât ultima scumpire nu a fost fundamentată solid, a declarat astăzi ministrul de resort, Toma Petcu, după audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE.
Ministrul energiei, Toma Petcu, a precizat că pentru această iarnă au fost asigurate cantităţile necesare de gaze şi de cărbune şi că până la sfârşitul anului preţul energiei electrice nu ar trebui să mai crească.
Toma Petcu: Eu consider că în acest moment nu sunt justificate niciun fel aceste majorări. Important pentru noi este să ne asigurăm cantităţile necesare pentru consum în perioada de iarnă. Consider că cel puţin în zona de energie electrică trebuie făcută o analiză şi eventual chiar o ajustare din punctul meu de vedere negativă, iar pe zona de gaze anul trecut se achiziţionau la un preţ mediu de 72 de lei pe megawatt. Anul acesta suntem la 73 de lei pe megawatt. Nu consider că se impune o ajustare pozitivă pe zona de gaze.
Ministrul Toma Petcu a declarat că anul trecut pregătirile pentru iarnă nu au fost făcute în mod corespunzător, iar majorarea preţului energiei electrice din ultima perioadă a fost influemţată de condiţiile meteo din lunile ianuarie, februarie şi din lunile de vară, precum şi de unele dificultăţi la activitatea de extracţie.
Ministrul a mai spus că operatorii privaţi de distribuţie a energiei electrice nu au prezentat în mod transparent nivelul de investiţie asumat prin contractele de privatizare şi pe baza cărora s-au făcut solicitările de majorare a tarifelor.
Chiar dacă autorităţile susţin că nu ar trebui să ne facem griji în privinţa unor eventuale majorări ale facturii la electricitate şi gaze, există totuşi o tendinţă de creştere la bursa preţului curentului electric.
Gabriel Avăcăriţei, redactor şef al platformei media Energynomics: Au fost ani buni, anul trecut şi acum doi ani, în care preţurile erau mai degrabă scăzute. De ce? Pentru că aveam în principal un an hidrologic foarte bun, cu o contribuţie din partea Hidroelectrica cu volume importante de electricitate, la un preţ de cost mic şi aveam de asemenea contribuţii mari din partea regenerabilelor. Suntem în situaţia în care preţurile sunt mai degrabă în creştere pe piaţa bursieră. România are suficiente capacităţi de producţie pentru a acoperi inclusv momentele de vârf de cerere. Sunt însă anumite momente, câteva ore în nişte zile, în care e nevoie de importuri pentru a acoperi cererea instantanee.
În ceea ce priveşte preţul gazului natural, mai avertizează Gabriel Avăcăriţei, există riscul unei creşteri a preţurilor în această iarnă dacă vremea va fi foarte rece. Extracţia gazului va deveni mai dificilă, iar consumul va creşte.