Toamna grevelor
Sindicatele care-i reprezintă pe bugetari pregătesc calendarul protestelor şi îi cer preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea salarizării unitare.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 25 Septembrie 2009, 14:54
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis să participe la toate protestele anunţate de Alianţa Bugetarilor.
În plus, FSLI a decis că, în perioada 8-31 octombrie, în toate sindicatele afiliate să se desfăşoare un referendum pentru a consulta membri în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat începând cu 16 noiembrie.
De săptămâna viitoare, începând cu ziua de luni, 28 septembrie, toate rezultatele evaluării elevilor nu vor fi trecute în documentele şcolare, acestea urmând să fie consemnate în documentele proprii ale cadrelor didactice.
Alianţa Bugetarilor a decis deja pichetarea sediilor PSD şi PD-L pe data de 30 septembrie şi o grevă generală de o zi pe data de 5 octombrie.
Printre cei care au aderat la acest protest sunt majoritatea sindicaliştilor din învăţământ.
Preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", a declarat la RRA că Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice "este total greşită pentru tot sectorul bugetar. Este pentru prima dată când Guvernul reuşeşte să adune la un loc nemulţumirile întregului sector bugetar".
"În primul rând, pentru noi, cei din învăţământ, indiferent de toate minciunile pe care le auzim din partea premierului sau a ministrului de Finanţe, pentru noi, cel puţin de la 1 ianuarie, veniturile tuturor salariaţilor din învăţământ vor scãdea cu 20, 30 uneori şi 40%", a mai spus Gheorghe Isvoranu.
O altă categorie de sindicalişti care au anunţat că vor intra în grevă de o zi, pe data de 5 octombrie, sunt cei de la "Sanitas". Legea îi obligă însă să asigure urgenţele şi o treime din activitatea spitalelor.
Liderul "Sanitas" Marius Petcu este de părere că treimea obligatorie ar trebui asigurată de personalul medical care nu face parte din sindicat.
"Membrii Federaţiei Sanitas sunt 120.000, iar sistemul sanitar are în continuare resurse pentru ca noi să facem o grevă totalã, noi, membrii Sanitas, iar cei care beneficiază de pe urma luptei noastre de toate celelalte drepturi să asigure ei acea treime de urgenţă, necesară pentru protecţia pacienţilor", a declarat Marius Petcu.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie - FNSA - a început deja demersurile pentru declanşarea unei greve generale pe termen nelimitat. În cazul în care Legea salarizãrii unitare intră în vigoare, la sfârşitul lunii octombrie, va începe greva generală - susţine secretarul general al FNSA, Dumitru Bobinã.
"Vom solicita preşedintelui României să nu promulge legile amintite până la eliminarea prevederilor solicitate. Iar în caz contrar, deci, dacă nici aşa nu vom fi ascultaţi, FNSA a hotărât continuarea acţiunilor de protest după cum urmează: în 23 octombrie - grevă de avertisment şi următorul pas - declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în data de 28 octombrie", a anunţat Dumitru Bobină.
Liderii sindicatelor din diferite domenii acuză Guvernul că nu a ţinut cont de discuţiile şi amendamentele propuse la Legea salarizării unitare.
O altă nemulţumire a sindicaliştilor este posibila disponibilizare a unui număr important de angajaţi din sectorul public pentru reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar.