Toamna friguroasă "ar putea scumpi facturile la încălzire"
Temperaturile scăzute înregistrate pănă acum ar putea mări facturile la încălzire cu 20% faţă de anul trecut, estimează preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari din România.
Articol de Oana Rusu, 04 Octombrie 2013, 15:54
O toamnă friguroasă, cu temperaturi scăzute aşa cum au fost cele înregistrate până acum, ar putea face ca facturile la încălzire, în noiembrie de exemplu, să fie în medie cu 20 % mai mari decât anul trecut, estimează preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari din România.
Reprezentanţii românilor care locuiesc la bloc, organizaţi în asociaţii, discută la Bucureşti despre principalele probleme la începutul sezonului rece.
În ţară, preţul gigacaloriei îi îngrijorează în special pe cei care vor plăti în acest an mai mulţi bani la încălzire, fie că autorităţile locale au hotărât să nu mai subvenţioneze furnizarea agentului termic, fie pentru că au crescut preţurile.
Speriaţi, foarte mulţi refuză furnizarea căldurii până când temperaturile vor mai scădea sau în cazul celor cu repartitoare închid robineţii.
Preşedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuţă, spune că banii vor merge pe medicamente.
"Se va regăsi în factura de sănătate pentru că, de frica facturilor, oamenii nu vor deschide căldura până în noiembrie, când se dau ajutoare de încălzire.
"Acolo o să se regăsească. Oamenii, speriaţi de facturi, nu o să accepte să li se furnizeze căldură şi o să se îmbolnăvească pe capete", a declarat Mihai Mereuţă.
În ţară se ştie. În unele oraşe se plăteşte mai puţin, în altele mai mult, în funcţie de preţul de producţie sau de subvenţiile asigurate de autorităţi.
Ploieştenii vor plăti o gigacalorie cu 43% mai scumpă decât anul trecut, însă în Brăila CET-ul este în insolvenţă, în drum spre faliment şi poate deservi doar o treime din apartamentele branşate la sistemul centralizat, a spus Marian Cuvache, preşedintele Asociaţiei de proprietari.
Constănţenii plătesc şi anul acesta mult pentru că primăria subvenţioneză numai persoanele considerate vulnerabile.
Selecţia nu este una corectă, spune Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de proprietari Constanţa.
"Eu insist ca cei mai vulnerabili sunteţi dumneavoastră, tinerii, care aveţi nevoie de o casă, dumneavoastră aveţi nevoie de maşină să vă deplasaţi la locul de muncă, dumneavoastră aveţi copii ş.a.m.d.
"Pentru mine maşina este un lux, pentru dumneavoastră nu. În Constanţa, Uniunea Asociaţiilor de proprietari insistăm să oblige primăriile să subvenţioneze la modul general gigacaloria în toată ţara, plus persoanele strict vulnerabile", a declarat Marcel Dragu.
Şirul anomaliilor din ţară pe tema plăţii încălzirii este lung. Un reprezentant al proprietarilor din Botoşani, Petre Butnaru, spune că în oraş, cei debranşaţi, majoritari de altfel, se trezesc cu o cantitate de energie termică facturată pentru conductele comune mai mare decât în cazul celor branşaţi la sistemul centralizat.