"Timpul nu mai are răbdare cu oamenii"
"Apel matinal" - Şeful Inspecției Muncii, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.
Articol de Cătălin Cîrnu, 12 Noiembrie 2020, 11:20
Inspecția Muncii a demarat o campanie națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Acțiunile au în vedere reducerea riscului de contaminare cu virusul SARS-CoV-2, campania fiind coordonată la nivel național de șeful Inspecției Muncii, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Cât va dura această campanie și aș vrea să știu dacă sunt și alte entități, instituții sau companii, implicate?
Dantes Nicolae Bratu: Campania se va desfășura în perioada 10 - 24, inclusiv în zilele de sâmbătă care sunt cuprinse în aceste două săptămâni și are ca grup țintă angajatorii cu un număr de peste 50 de angajați, indiferent că sunt la stat sau la privat.
Realizator: Aţi primit ceva semnale până acum?
Dantes Nicolae Bratu: Campania deja este demarată. Noi, de la an la an, domeniul legislației muncii, după cum știți, a suferit numeroase modificări și adaptări fie la legislație europeană, fie impuse de contextul socio-economic şi mai nou, după cum ştim după acesta epidemiologic, pe care îl traversăm. Suntem obligaţi să ne adaptăm prompt şi să implementăm toate schimbările impuse de realităţile cu care ne confruntăm de la o zi la alta, după cum ştiţi. Celebra afirmaţie "Timpul nu mai are răbdare cu oamenii" a lui Marin Preda pare mai actuală ca oricând, după părerea mea. Dacă până acum activitatea inspectorilor de muncă avea o latură importantă de prevenire, care viza informarea şi conştientizarea lucrătorilor şi a angajaţilor asupra riscurilor la care se expun, în contextul actual suntem obligaţi să impunem respectarea anumitor reglementări. Practic, s-a trecut de la "poate" la "trebuie". Astfel, obiectivele campaniei, dacă doriţi să vi le spun aşa, în câteva cuvinte, sunt conştientizarea angajatorilor care au mai mulţi de 50 de salariaţi şi determinarea acestora să organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră şi de a implementa munca la domiciliu şi telemunca, în vederea reducerii riscului de contaminare cu coronavirus la locul de muncă, precum şi pe timpul deplasării şi de la locul de muncă, precum şi cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în principal verificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariaţi cu privire la aplicarea prevederilor legale privind munca la domiciliu, exact cum v-am mai precizat.
Realizator: Apropo de munca la domiciliu, angajaţii suportă ceva costuri dacă lucrează de acasă. De exemplu, consumă curent electric, uzura tabeltelor, device-urilor electronice. Oare ar trebui şi aceste costuri reglementate cumva?
Dantes Nicolae Bratu: Da. Angajatorul, în momentul în care stabileşte că un salariat poate lucra la domiciliu sau în telemuncă, atunci toate costurile sunt ale lui.
Realizator: Am priceput. Iar Inspecţia Muncii ţine cont şi de petiţiile oamenilor? Nu vă întreb întâmplător, ieri, ministrul muncii a ieşit vorbind despreformalism şi ineficienţă în cazul inspectoratelor teritoriale de muncă.
Dantes Nicolae Bratu: Inspecţia Muncii ţine cont de petiţii, cum să nu ţină? Răspunde, face controale în domeniul respectiv.
Realizator: Credeţi că acum, în momentul de faţă, legislaţia românească în domeniul muncii mai trebuie cumva adaptată, eventual schimbată în funcţie de aceste urgenţe şi de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus?
Dantes Nicolae Bratu: Tot timpul noi suntem într-o permanentă schimbare şi adaptăm legislaţia, ţinem pasul cu ceea ce se întâmplă.
Realizator: Făr îndoială, apropo de această campanie, vor fi amenzi sau cum v-aţi gândit că se va încheia? Apropo de cei care, nu ştiu, pot îndrepta lucrurile.
Dantes Nicolae Bratu: Depinde de la caz la caz. Să ştiţi că Inspecţia Muncii nu amendează... Nu este un scop în sine. Practic, noi plecăm de la ideea de a conştientiza, a verifica...
Realizator: Şi de îndrepta lucrurile, corect.
Dantes Nicolae Bratu: ... şi a dispune măsuri în primul rând, dispunem măsuri de a intra în legalitate. Dacă se impune şi este cazul, se poate şi amenda, da, într-adevăr.
Realizator: Dar din ce aţi descoperit dvs sau din ce aţi aflat de la colegii dvs care sunt pe teren, care este reacţia angajatorilor?
Dantes Nicolae Bratu: Dacă-mi permiteţi, rezultatele campaniei o să le comunicăm public la sfârşit, pentru că în timpul jocului nu prea e corect.