Timişoara împrumută bani pentru proiecte aflate în desfăşurare
Împrumutul de 112 milioane de lei este acordat pe o perioadă de 12 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi o dobândă fixă care va fi stabilită în funcţie de cotaţia euro-lei.
04 Martie 2014, 18:37
Primăria Municipiului Timişoara a obţinut marţi un împrumut în valoare de 112 milioane de lei de la International Finance Corporation, membră a Grupului Banca Mondială.
Împrumutul este acordat pe o perioadă de 12 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi o dobândă fixă care va fi stabilită în funcţie de cotaţia euro-lei şi acceptată de municipalitate.
După semnarea contractului, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu a declarat că bugetul local este insuficient pentru a asigura banii necesari în vederea realizării proiectelor cofinanţate de Uniunea Europeană, astfel că acest împrumut va fi utilizat până la rambursarea banilor europeni.
Nicolae Robu a mai precizat că municipiul Timişoara a obşinut cofinanţare europeană pentru 24 de proiecte în valoare totală de 750 de milioane de lei.
Împrumutul obţinut marţi va fi utilizat pentru realizarea a 17 proiecte deja începute cum ar fi:
Proiecte de infrastructură rutieră, de transport public şi a sistemului de încălzire
- Realizarea unui pasaj subteran şi amenajarea circulaţiei în cea mai importantă intersecţie din oraş cunoscută drept zona Michelangelo;
- Reabilitarea unor artere de circulaţie cum ar fi strada Văcărescu pe tronsonul cuprins între Bd.Regele carol şi Splaiul Tudor Vladimirescu;
- Reabilitarea liniei de tramvai pe strada Ştefan cel Mare şi extinderea reţelei de troleibuz Dumbrăviţa;
- Proiectul de trafic management şi supraveghere video
- Modernizarea staţiilor de transport public intermodal;
- Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare
Proiecte de reabilitare a spaţiului public
- Modernizarea centrului istoric al Timişoarei ce cuprinde 10 străzi şi 4 pieţe care vor fi amenajate ca spaţii pietonale. De asemenea descoperirile arheologice descoperite în zona istorică vor fi puse în valoare o parte din ele fiind lăsate spre vizitare "in situ" iar alte obiecte descoperite vor fi expuse în muzee, a mai precizat primarul Nicolae Robu.
- Reabilitarea malurilor canalului Bega
Proiecte de susţinere a mediului de afaceri:
- Realizarea unui incubator de afaceri pentru sprijinirea afacerilor în comuna Dumbrăviţa
- Realizarea unei infrastrcutri regionale de afaceri şi inovare în sectorul IT
- Construirea unui Centru Regional de Competenţe şi Dezvoltare a Furnizorilor din Sectorul Automotive;
Proiecte sociale:
- Reabilitarea centrului de zi pentru copii cu disabilităţi "Podu Lung";
- Reabilitarea, modernizarea , dezvoltarea şi echiparea cantinei de ajutor social Timişoara, pentru dezvoltarea unui centru social de urgenţă pentru persoane fără adăpost;
- Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciului pentru protecţia copiluli şi familiei;
- Reabilitare clădire pentru persoanele aflate în dificultate;
- Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă în diagnosticul antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara-Vârşeţ.