Timişoara, anul 30 de libertate
Pe 20 decembrie 1989, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism din România, iar scânteia care aprinsese revolta se transforma în revoluţie.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2019, 08:38
Pe 20 decembrie 1989, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism din România, iar scânteia care aprinsese revolta se transforma în revoluţie.
Peste 100.000 de oameni au ieşit în acea zi în stradă pentru a cere libertate, demisia lui Nicolae Ceauşescu şi democratizarea ţării.
După două zile de măcel, soldate cu zeci de victime şi sute de răniţi, demonstranţii încep să se organizeze într-o mişcare de rezistenţă.
La 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, Radio România Actualităţi vă prezintă în această săptămână cele mai importante evenimente care s-au petrecut acum trei decenii.
Rememorăm fapte, oameni, întâmplări care ne-au schimbat istoria.
Un material de George Popescu: "În Timişoara, greva angajaţilor se extinde în tot oraşul.
Armata se retrage în cazărmi la ordinul comandanţilor militari.
Tentativa organizării unui miting pro guvernamental eşuează.
Locul acestuia este luat de peste 100.000 de locuitori ai Timişoarei în Piaţa Operei.
Liderii momentului revoluţionar înfiinţează Frontul Democratic Român, formaţiune civică ce propune consultări cu Guvernul de la Bucureşti şi proclamă în acelaşi timp Timişoara ca oraş liber de comunism.
După Timişoara a urmat Lugoj, apoi Arad.
Până în 20 Decembrie 1989, la Timişoara au murit 72 de persoane şi au fost rănite aproape 300.
Nicolae Ceauşescu condamnă protestatarii de la Timişoara şi anunţă implicarea unor ţări străine în evoluţia evenimentelor.
Nicolae Ceauşescu: "Se poate declara cu deplină certitudine că aceste acţiuni cu caracter terorist au fost organizate şi declanşate în strânsă legătură cu cercuri reacţionare imperialiste, iredentiste, şoviniste şi cu serviciile de spionaj din diferite ţări străine."
La Timişoara, manifestările comemorative se vor relua în vineri dimineaţă cu instalarea, la fosta garnizoană din Piaţa Libertăţii, a unei plăci comemorative oferită de preşedintele Statelor Unite.
La ora 12:00, sirenele vor suna pentru a marca Ziua eliberării Timişoarei de sub comunism.