Terenurile agricole, "vândute doar cetăţenilor români"
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, s-a declarat împotriva cedării terenurilor agricole cetăţenilor din alte state deoarece, consideră ministrul, astfel câştigă doar marile companii internaţionale.
Articol de Alina Stănuţă, 10 Octombrie 2011, 19:03
Terenurile agricole din România nu mai trebuie vândute cetăţenilor din alte state, e de părere ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, pentru că, în acest fel, spune el, nu câştigă noii proprietari, care nu sunt români, ci marile companii internaţionale.
Valeriu Tabără a declarat luni, la o discuţie cu membrii Biroului Permanent al Senatului că el, personal, se va opune acestui gen de tranzacţii, care, până acum, au însumat, după aprecierea sa, circa 800 de mii, din totalul de nouă milioane de hectare.
La o discuţie despre viitoarea politică agricolă a Uniunii Europene, ministrului agriculturii i s-au cerut propuneri care să fie incluse în următoarele negocieri cu reprezentanţii FMI, în aşa fel încât producătorii din România să poată lua mai ieftin credite de la bănci.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, declara, la întâlnirea cu conducerea Biroului Permanent al Senatului, că nu este de acord cu vânzarea terenurilor agricole către cetăţenii străini.
Valeriu Tabără amintea, în context, că începând cu 1993 s-au vândut foarte multe terenuri în acest mod. Pe de altă parte, şeful de la agricultură declara că a fost elaborat un proiect de act normativ privind penalizarea proprietarilor care nu îşi curăţă terenurile.
"Terenurile care au fost înstrăinate după 1990, în România, se ridică la circa 800 de mii de hectare. Astăzi, sunt opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi români şi am să rămân un opozant.
"România n-a fost pregătită pentru piaţă funciară normală şi, ca atare, s-a pierdut foarte mult, dar la această dată am elaborat proiectul de act normativ privind penalitatea celor care nu îşi igienizează terenurile", a afirmat Valeriu Tabără.
Problemele pe care le au agricultorii români, discutate cu FMI şi Banca Mondială
Pe de altă parte, preşedintele senatului, Mircea Geoană, a declarat că va discuta cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale în România despre problemele pe care le au agricultorii români.
În acest sens, Mircea Geoană i-a solicitat ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, un document oficial pentru dicuţiile cu reprezentanţii FMI.
"Vă solicit un punct de vedere oficial, înainte de vizita delegaţiei Fondului Monetar, pentru a putea vedea, în discuţiile cu partenerii noştri financiari internaţionali, ce alte măsuri am putea să avem în vedere. Mă refer, în primul rând, la posibilitatea de a subvenţiona dobânda pentru cei care iau credite pentru agricultură, inclusiv pentru cofinanţare.
"Rata dobânzii este extrem de înaltă, pentru mulţi din cei care vor să meargă pe fonduri europene costul împrumutului de la bancă este exorbitant, omoară capacitatea de a finanţa aceste proiecte", a declarat Mircea Geoană.
Proiectul de reformă a agriculturii Uniunii Europene va fi prezentat, miercuri, de către comisarul Dacian Cioloş în plenul Parlamentului European, iar joi şi vineri, oficialul va fi prezent la Bucureşti.