Teiul României de la Haga
Romania, de 10 ani membra a Uniunii Europene: avem nevoie de simboluri!
Articol de Claudia Marcu, 10 Aprilie 2017, 20:13
La Haga s-au aniversat simbolic zece ani de când Romania si Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene.
Mai exact, au fost aniversați cei doi tei ai României si Bulgariei plantați in urma cu zece ani pe Aleea Europei din capitala păcii si a justiției internaționale.
Ministrul olandez de externe, Bert Koenders a fost prezent la acest eveniment simbolic.
Iată ce a declarat pentru Radio Romania:
“Au avut loc atât de multe schimbări (n.r.: in cei zece ani). Prima mea vizita in Romania a fost in decembrie 1989 si apoi la începutul anilor 90. Am văzut toate aceste schimbări, pe care le consider foarte pozitive! Sigur ca mai sunt multe de făcut. Mă refer aici la faptul ca toata lumea trebuie sa profite de bunăstarea Europei, la geopolitica in Balcani, dar si la statul de drept. Proiectul nu este finalizat, dar cred ca este un drum foarte important”, a spus Bert Koenders.
Aleea Europei a fost creata in 2004, când Olanda a asigurat președinția rotativa a Uniunii Europene. Este anul in care zece tari din est s-au alăturat familiei Europene. Este si anul in care Romania si Bulgaria au încheiat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana. Cei doi tei au fost adăugați la Aleea Europei in 2007, când cele doua tari au devenit efectiv membre cu drepturi egale.
Ambasadoarea României la Haga, Brândușa Predescu:
„In Europa avem azi nevoie de simboluri, care sa ne dea încredere in prezent si mai ales sa ne arate calea spre viitor… Ministrul olandez al afacerilor externe, Bert Koenders înțelege foarte bine de unde a plecat Romania in acest periplu si unde a ajuns. In discursul sau, ministrul a vorbit de solidaritate, de unitate in Europa. Si cred ca acesta este mesajul cel mai important al zilei de astăzi.
Si încă ceva: cu toate ca teiul nostru a fost plantat mai târziu, a crescut la fel de înalt si de frumos ca ceilalți, plantați înaintea lui cu trei ani. Așa cum bine spunea președintele comisiei europene, Jean Claude Junker, hai sa nu mai vorbim despre ‚noi state membre’, ci doar despre ‚state membre’!”