Taxa clawback "poate duce la dispariţia unor medicamente"
Producătorii de medicamente susţin că taxa de clawback a atins un nivel periculos şi avertizează că există riscul dispariţiei unor medicamente de pe piaţă.
Articol de Marilena Frâncu, 05 Februarie 2015, 14:05
Producătorii de medicamente susţin că taxa de clawback a atins un nivel periculos, ajungând la un sfert din vânzările de medicamente, în trimestrul IV al anului trecut.
Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Călin Gălăşeanu, spune că în aceste condiţii există riscul dispariţiei unor medicamente de pe piaţă.
Soluţia propusă de producători este creşterea bugetului alocat medicamentelor compensate, care nu a mai fost rectificat de trei ani.
În replică, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, spune că numărul mare de reţete pentru medicamente de sezon a dus la creşterea taxei:
"A crescut în principal datorită medicamentelor de sezon. Unor medicamente scumpe. Au fost foarte multe reete scrise în cazul bolilor de sezon: gripă, peumonii. Este dreptul lor să conteste, niciun fel de problemă. Noi avem toate datele, le punem la dispoziţie, este un calcul pe o formulă, nu ai cum să scoţi în plus sau în minus", a spus Vasile Ciurchea.
Taxa de clawback le impune producătorilor să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată din Fondul Naţional de Asigurări.