Târgurile de mărţişor readuc în centrul atenţiei tradiţia şi creativitatea
Produse deosebite pot fi găsite, în acest weekend, în Capitală, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi la cel al Satului Dimitrie Gusti.
Articol de Radiojurnal, 29 Februarie 2020, 12:19
În preajma zilei de 1 martie, târgurile de mărţişor readuc în centrul atenţiei tradiţia şi creativitatea. Mărţişorul a fost înscris de UNESCO, acum trei ani, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Produse deosebite pot fi găsite, în acest weekend, în Capitală, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi la cel al Satului Dimitrie Gusti.
Etnologul Lila Passima, coordonator al Târgului de la Muzeul Ţăranului Român, vorbeşte despre semnificaţia gestului de a oferi un mărţişor.
Lila Passima: Adună multă creativitate, multă inovație, inspirație și, de ce nu, un pariu cu timpul, pentru că dacă ar fi să ne luăm după etnologii care nu îi dădeau ritualului și obiceiului mărțișorului prea multe speranțe, tinerii de azi îi contrazic; și această continuitate a târgului mărților de peste 15 ani dovedește că orice inovație devine tradiție. Invitația noastră este tocmai de a construi tot atâtea texte și pretexte în lumea urbană, pornind de la prima semnificație a mărțișorului, acela de semn protector, de belșug, de sănătate pentru familie, pentru copii, pentru vite, un ritual ținut în lumea țărănească, dar care a transgresat lumea doamnelor de la oraș, revizitat în aceste nenumărate închipuiri, forme.
Târgul de mărţişor de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român este deschis astăzi şi mâine între orele 10:00 şi 18:00, iar cel de la Muzeul Satului - până pe 8 martie, transmite redactorul RRA Mihaela Helmis.