Sute de medici de familie refuză să semneze contracte cu casa de sănătate
Aproape 1400 de medici de familie la nivel naţional refuză să semneze prelungirea de contract cu casele de asigurări de sănătate.
Articol de Radiojurnal, 05 Ianuarie 2018, 18:34
La nivel naţional, aproape 90% dintre medicii de familie au semnat prelungirea de contract cu casele de asigurări de sănătate, însă aproape 1.400 de colegi ai lor refuză şi astfel aproape 2,5 milioane de pacienţi nu pot beneficia de reţete gratuite şi compensate şi nici de trimiteri la medicii specialişti şi bilete de internare. În judeţul Prahova, aproape jumătate dintre medicii de familie continuă protestul, dar oferă totuşi consultaţii gratuite, după cum transmite corespondenta noastră, Simona Uţă.
Reporter: 400.000 de prahoveni în acest moment nu pot beneficia de reţete compensate.
Simona Schnelbach, medic de familie, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie din judeţul Prahova: Suntem în cabinete tocmai din respect pentru pacienţii noştri, acordăm consultaţii până la capăt, cu reţetă, cu tot ce înseamnă consultaţia, dar fără a emite documente în contract cu casa de asigurări. Noi am decis, în Prahova, că aceste consultaţii se fac pro bono, adică gratuite, pentru şi noi considerăm că nu trebuie să plătească pacienţii pentru aceste deficienţe enorme pe care le are sistemul de sănătate.
-: Mă aşteptam să găsesc pacienţii supăraţi şi cu toate acestea este o stare de acceptare şi chiar de susţinere a protestului medicilor.
-: Da, noi susţinem acest protest, pentru că în toată situaţia asta pacienţii au de suferit, pentru că trebuie cumpărate necompensate de la farmacii, pensiile şi salariile sunt la nivel scăzut şi e foarte greu ca să poţi suporta, din bugetul mic al familiei, încă o cheltuială în plus.
Reporter (Irinel Călin): În Harghita, toţi medicii de familie au semnat actele adiţionale, ca şi la Tulcea, unde însă o parte dintre ei nu eliberează acte medicale.
Reporter: La Tulcea, în judeţul cu cei mai puţini medici de familie, toate actele adiţionale la contractul-cadru de anul trecut s-au semnat, însă mai sunt şi medici de familie care nu au eliberat nici ieri acte medicale.
Monica Ifrim, medic, preşedintele Grupului Medicilor de Familie din Tulcea: Ieri a cedat şi ultima baricadă, ultimii nouă medici care nu semnaseră. În schimb, mare parte dintre colegi, nici ieri, nici azi nu vor elibera acte medicale în contract cu casa de asigurări, asta înseamnând reţete compensate şi bilete de trimitere, decât acolo unde sunt urgenţe.
Reporter: În ceea ce priveşte reţetele electronice şi accesarea sistemului informatic de sănătate, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că aici nu sunt probleme.
Eugenia Vasile, economist, director al Casei de Sănătate din Tulcea: Din verificările noastre în sistemul informatic, am constat că toţi medicii prescriu reţete electronice şi din acest motiv nu suntem îngrijoraţi.
Realizator: Ministrul Sănătăţii precizează că medicii de familie care nu au semnat prelungirile de contracte, dar doresc să reia relaţia cu CNAS pot alege un contract cu durată determinată, care va fi valabil până la 31 martie. De asemenea, pacienţii pot schimba medicul de familie dacă vor, iar pentru anumite afecţiuni se pot adresa direct specialistului, fără bilet de trimitere. Medicii protestatari cer, în continuare, debirocratizarea sistemului şi majorarea fondurilor alocate pentru medicina primară.