Summit extraordinar al NATO consacrat războiului din Ucraina
Președintele Klaus Iohannis arăta că NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România.
Articol de Alina Stănuţă, 24 Martie 2022, 13:23
Liderii NATO discută, la Bruxelles, noi măsuri de răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Grupul s-a adunat pentru „fotografie de familie” tradiţională, înaintea întâlnirii considerate printre cele mai importante din istoria Alianţei, în timp ce războiul din Ucraina intră în a doua lună.
Şeful organizaţiei, Jens Stoltenberg, spune că este cea mai gravă criza de securitate dintr-o generaţie şi se aşteaptă ca liderii aliaţi să fie de acord cu accelerarea investiţiilor în apărare.
Preşedintele Ucrainei va interveni în cadrul summitului prin legătură video. Volodimir Zelenski a făcut deja un apel la solidaritate şi a îndemnat la proteste împotriva Rusiei în întreaga lume.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că românii n-au de ce să se teamă.
NATO îşi va întări şi mai mult prezenţa pe flancul estic, din Slovacia până în Bulgaria.
Președintele Klaus Iohannis arăta că NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România.
Este un grup de luptă pe care l-am solicitat, iar Franța va fi națiune-cadru, mai spunea Klaus Iohannis, care a salutat această decizie a NATO.
Totodată, șeful statului a pledat pentru consolidarea flancului estic al Alianței și a menționat că trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresorul este Rusia și este nevoie, în continuare, de consolidarea apărării pe flancul estic. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a subliniat, din nou, că niciun român nu trebuie să se teamă în contextul conflictului din Ucraina.
Klaus Iohannis: Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianță de apărare care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți. Deci, pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol. Românii sunt în siguranță, prin forțele noastre armate și prin NATO.
Reporter: Totodată, șeful statului, Klaus Iohannis, a reamintit că armele chimice sunt interzise și și-a exprimat speranța că semnatarii tratatelor internaționale care menționează acest lucru își vor respecta angajamentul. Înaintea reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat încă o dată ideea că liderii Alianței se vor concentra pe sprijinul pe care îl vor acorda Ucrainei și a precizat că NATO a intensificat prezența în partea de est a Alianței. Vom gestiona împreună această criză și ceea ce înseamnă ea pentru Ucraina, pentru NATO și pentru întreaga ordine internațională, a mai spus acesta.
Jens Stoltenberg: Obiectivul esențial al NATO este de a-i proteja și apăra pe aliații noștri. Am suplimentat prezența noastră militară în partea de est a Alianței. Liderii NATO vor aborda astăzi nevoia de a reseta postura noastră de apărare și de descurajare pe termen lung, iar primul pas este stabilirea a patru noi grupuri de luptă în partea de est a alianței, în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Trebuie să facem mai mult, iar, prin urmare, trebuie să investim mai mult. Este o prioritate nouă și mă aștept ca liderii să accepte să accelereze investițiile în apărare, pentru a răspunde a angajamentului pe care ni l-am asumat, de a investi mai mult în apărare. Salut faptul că mai mulți aliați au făcut deja anunțul privind investiții suplimentare în apărare.
Reporter: Suntem cea mai puternică alianță din lume, iar atât timp cât vom rămâne uniți, suntem cu toții în siguranță, a mai spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Liderii Uniunii Europene se reunesc, şi ei, după-masă, pentru a discuta sprijinul politic, financiar şi umanitar acordat Ucrainei.
Potrivit trimisului nostru, pe agenda Consiliului European se mai află criza refugiaţilor ucraineni şi siguranţa energetică a Europei, pe fondul măsurilor de reducere a dependenţai faţă de Rusia.