"Sub 2000 de copii" adoptaţi în ultimii trei ani
O analiză efectuată la iniţiativa Asociaţiei "Ador Copiii" arată că numărul adopţiilor este foarte mic, raportat la cel al abandonurilor în unităţi sanitare şi maternităţi.
Articol de Nicoleta Turcu, 02 Iunie 2014, 14:21
În ultimii trei ani, mai puţin de 2.000 de copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei - arată radiografia sistemului, întocmită de una dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din România care oferă informaţii şi sprijin familiilor interesate să adopte un copil.
De Ziua Naţională a Adopţiei, 2 iunie, stabilită oficial la iniţiativa Asociaţiei "Ador Copiii", analiza acesteia atrage atenţia că numărul adopţiilor este foarte mic, raportat la cel al abandonurilor în unităţi sanitare şi maternităţi - circa 1.400 în fiecare an - sau al cifrei care reprezintă copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială - peste 61.000, la sfârşitul anului trecut.
Organizaţia a adunat în prima parte a acestui an rapoartele marii majorităţi a Direcţiilor Judeţene de Protecţie a Copilului, ale Oficiului Naţional pentru Adopţii şi de la tribunalele din ţară.
S-a constatat, de exemplu, că deşi legea prevede termene scurte în dosarele de adopţie, de 10 zile, acestea sunt constant depăşite şi se ajunge ca termenele să se stabilească la mai mult de două luni.
Numărul personalului de specialitate la nivel naţional, al celor care se ocupă de analiza dosarelor, este foarte mic, puţin peste 200, cu diferenţe mari între diferite părţi ale ţării.
Scădere uşoară a adopţiilor în ultimii ani
În Sectorul 4 din Bucureşti sunt 10 astfel de specialişti, în timp ce în tot judeţul Maramureş este unul singur.
Cu toate acestea, numărul dosarelor prelucrate în ultimii trei ani de managerii de caz se apropie de 100.000.
Finalitatea Planurilor Individuale de Protecţie cu recomandarea de adopţie a fost de aproape 7.000, o cifră considerată foarte mică de Asociaţia "Ador Copiii", comunitatea familiilor adoptive.
Conform statisticilor, în ultimii trei ani a scăzut uşor numărul copiilor care intră în sistemul de protecţie specială, cu aproximativ 500.
Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Rovana Plumb, amintea ieri de obiectivul principal ca până în 2020 România să nu mai aibă copii în centrele de plasament.
Al doilea obiectiv - puncta oficialul de la Muncă - este ca în viitorul imediat să nu mai fie niciun copil mai mic de trei ani în instituţii.