Studiu privind erorile medicale raportate de unităţile sanitare
Peste 40% dintre unitățile sanitare din țara noastră nu au raportat anul trecut nicio eroare medicală.
Articol de Radiojurnal, 11 Iunie 2021, 14:52
Peste 40% dintre unitățile sanitare din țara noastră nu au raportat anul trecut nicio eroare medicală, reiese dintr-un studiu făcut de Observatorul Român de Sănătate. Aceasta nu este însă o veste bună.
Potrivit realizatorilor, este vorba despre faptul că nu există încă o cultură a raportării erorilor bine înrădăcinată în practicile sistemului medical, cu efecte negative inclusiv la nivelul procesului de învățare din greșeli. Nicoleta Stoian vine cu mai multe informații.
Reporter: Dintre cele 513 unități sanitare înregistrate la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, 217 nu au raportat anul trecut niciun eveniment advers asociat actului medical. Dintre erorile anunțate totuși, cele mai frecvente au fost infecțiile intraspitalicești, de medicație și căderile.
La nivel general, în anii 2019 și 2020 în România au fost raportate peste 5.800 de cazuri de infecții asociate asistenței medicale, peste 1.300 de erori care au rezultat în traumatismul pacientului și 128 de cazuri de deces din cauza unor erori medicale. Potrivit datelor prezentate în studiu, printre cei mai expuși erorilor sunt pacienții pediatrici.
În ceea ce privește plângerile de malpraxis, peste jumătate sunt respinse din cauza lipsei documentelor sau neplății taxei pentru experții care ar trebui să analizeze cazul.
Doar circa 4% dintre sesizările înregistrate în perioada 2015-2019 au fost confirmate ca fiind malpraxis. Pentru remedierea situației, Observatorul Român de Sănătate recomandă, între altele, îmbunătățirea actualei metodologii de raportare, comunicarea transparentă a datelor și obligativitatea raportării sau introducerea unei forme de recompensă pentru unitățile sanitare care raportează erorile medicale.