Studiu: Populismul ameninţă Europa de Est
Valul de populism din Europa de Vest si Statele Unite reprezinta o amenintare si pentru Europa de Est şi România, arată un studiu publicat azi la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Februarie 2017, 17:03
Noul populism antiliberal uneste extremismele de stanga si de dreapta intr-o politica a indignarii si furiei, cu tente nationaliste, arata raportul prezentat astazi de Expert Forum - "Populismul 2.0 si renasterea alternativelor la democratia liberala".
Documentul arata ca valul de populism din Europa de Vest si Statele Unite care poate slabi bazele liberalismului democratic, reprezinta o amenintare si pentru Europa de Est si Romania pentru care Occidentul a fost mereu un model. In paralel, risca sa devina atractive unele exemple de proasta guvernare din jurul Romaniei, mai spune raportul Expert Forum.
Noul populism este clar antiliberal si se hraneste din spaime economice, ca pierderea locului de munca si din mitul trecutului mai bun decat prezentul. Mai mult, populismul promoveaza ideea ca pe baza votului popular pot fi ignorate sau alterate legile constitutionale dar si economice.
Nu intamplator, populismul in Europa Occidentala si-a fixat ca principal dusman Uniunea Europeana cu tot cu integrarea economica si de valori presupusa de aceasta. Acest fenomen a inceput sa prinda si in Europa de Est desi cifrele arata clar ca bunastarea populatiei a crescut de cand tarile respective au intrat in Uniune. De exemplu, in Romania, acum fata de 1989, Produsul Intern Brut a crescut de doua ori si jumatate, un record neobisnuit in istorie, exporturile au crescut si ele de şase ori iar industria romaneasca are o pondere in Produsul Intern Brut peste media europeana, mai mult decat agricultura. De asemenea, calitatea serviciilor a crescut, de exemplu in transporturi si chiar in sanatate, comparativ cu perioada comunista iar racordarea la regulile europene, a redus abuzurile si coruptia.
Modelul european este insa acum concurat serios de cel asa numit putinist, care presupune, de exemplu in domeniul energetic, monopoluri, centralism si proiecte uriase in baza unor contracte secretizate. Otilia Nita de la Expert Forum a explicat cum companii rusesti, uneori prin intermediari, au incercat, si in unele cazuri au reusit, sa obtina monopoluri in domeniul energiei, extrem de paguboase pentru state ca Ungaria si Bulgaria. Romania ar putea risca si ea un asemenea scenariu, dar nu cu actori rusi, ci chinezi pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a spus Otilia Nita.
Concluzia studiului este ca populismul ofera raspunsuri simpliste dar atractive unor probleme complexe iar in spatiul public efectele benefice ale democratiei liberale sunt pur si simplu ignorate sub presiunea teoriilor conspirationiste si a tendintelor izolationiste. Astfel, in Europa Centrala si de Est, asa numita politica a furiei exersata de populisti, reuseste sa puna in umbra de exemplu, bunastarea inregistrata de state care au devenit membre ale Uniunii Europene, prin comparatie cu lipsa aproape completa de progres a tarilor care nu s-au integrat in Uniune, ca Republica Moldova sau Ucraina.
Desi în parlamentul de la Bucureşti nu exista formatiuni populiste si extremiste, raportul mai noteaza ca in cazul Romaniei problema este ca partide traditionale preiau tot mai mult din discursul nationalist, izolationist si extremist specific noului populism care a cuprins Europa Occidentala si care se pliaza pe modelul putinist antiliberal.