Studiu: Fenomenul violenţei bazate pe gen, în creştere în şcolile din România
Fenomenul violenței este în creștere în școlile din România în ultimii ani, în mediul urban, cât și rural, mai ales asupra fetelor, dar și asupra băieților.
Articol de Diana Surdu, 26 Aprilie 2023, 14:40
Violenţa bazată pe gen este o încălcare gravă a drepturilor omului și o problemă de sănătate și protecție care pune viața în pericol, atrage atenția o organizație neguvernamentală elvețiană, care acționează și în România. Aceasta a studiat fenomenul și în școlile de la noi, unde a constatat probleme majore.
Fenomenul violenței este în creștere în școlile din România în ultimii ani, în mediul urban, cât și rural, mai ales asupra fetelor, dar și asupra băieților.
Lipsa unui control al părinților asupra informațiilor la care au acces copiii lor este printre cauzele care creează violență, potrivit profesoarei Irina Constantin de la Școala 153 din Sectorul 6 al Capitalei.
Irina Constantin: Probabil că în acea perioadă în care am stat și în pandemie, acasă, au fost lăsați nesupravegheați, au fost lăsaţi să folosească cât mai mult tehnologia, internetul și chiar mă uitam că am elevi la clasa mea, unde văd atâtea lucruri pe internet și încep să le pună în practică, elevi de clasa a IV-a, ceea ce nu este normal. Lipsa unui control total asupra copilului și asupra faptului că folosește foarte mult internetul și telefonul a degenerat și a dus la această situație de violență.
Ana Vlădescu de la Fundația Terre des Hommes enumeră tipurile de violență întâlnite în cadrul proiectului "Acționăm împotriva violenței de gen în școlile din București și din patru judeţe".
Ana Vlădescu: Pentru ambele genuri, bullying-ul verbal și bullying-ul axat pe aspectul fizic este cea mai răspândită formă de violență. Specific pentru fete este ceea ce noi numim comportament sexual dăunător. Asta, de obicei, se manifestă prin atingerea corpului când acest lucru nu este dorit, fie prin lovituri, fie prin mângâieri, fie prin comentarii. Există cyberbullying, care are conotație sexuală; spre exemplu, poze cu fete care sunt împărțite pe grupuri de WhatsApp, care poate fetele respective nu știau ce fac când au făcut poza, iar copiii care au primit pozele nu au nicio capacitate să se descurce cu emoția respectivă, decât să râdă și să încerce să împartă. Iar împotriva băieților, cea mai mare problemă este violenţa fizică.
Studiul avut loc în 15 școli din România. Copiii participanți au este cuprinse între 11 și 15 ani, iar scopul a fost înțelegerea de către copii și profesori a normelor sociale, stereotipurilor, prejudecăților, care stau la baza atitudinilor negative.