Struţi coloraţi în centrul Bistriţei
Struţii realizaţi din fibră de sticlă şi amplasaţi în centrul oraşului Bistriţa au costat 42.000 de lei, bani alocaţi de Consiliul Local Bistriţa.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 28 Octombrie 2011, 17:40
Zece statuete în formă de struţ, de mărime naturală, realizate din fibră de sticlă şi viu colorate, decorează, începând de joi, străzile oraşului Bistriţa, anunţând, în felul acesta, deschiderea primei ediţii a Târgului turistic medieval care va fi organizat, la Bistriţa, în acest sfârşit de săptămână.
Struţii realizaţi din fibră de sticlă şi amplasaţi în centrul oraşului au costat 42.000 de lei, bani alocaţi de Consiliul Local Bistriţa miercuri seara, printr-o rectificare a bugetului pe anul în curs.
Ei reprezintă mascota oraşului, care este struţul cu potcoavă în cioc, desemnată anul acesta în urma unui concurs de idei realizat de Primăria Bistriţa şi validată ulterior printr-o hotărâre a Consiliului Local din luna martie.
Atunci, aleşii locali au aprobat un slogan, o siglă şi o mascotă care vor fi folosite pentru promovarea turistică a Cetăţii Medievale Bistriţa.
Sloganul este "Bistriţa – Poarta Transilvaniei”, sigla e o reprezentare stilizată a Bisericii Evanghelice şi a Ansamblului Sugălete, mascota este struţul cu potcoava în cioc.
Struţul se află în stema oraşului Bistriţa care a primit stema în secolul al XIV-lea din partea Regelui Ludovic de Anjou.
Struţul cu potcoavă în cioc era ornament de coif al regilor din familia de Anjou şi e considerat simbolul care se opune nobilimii maghiare.
În secolul al XVI-lea, comercianţii au considerat struţul simbol al poziţiei orientale între oraşele Europei şi potcoava un simbol al norocului.
Atât struţul cu potcoavă în cioc, cât şi sigla şi sloganul vor fi promovate între 28 şi 30 octombrie în cadrul primei ediţii a Târgului turistic medieval la care vor participa reprezentanţi din toate cele şapte cetăţi medievale din Transilvania, Braşov, Sebeş, Mediaş, Sighişoara, Cluj, Sibiu şi Bistriţa, cunoscute sub numele de Siebenburgen şi fondate de coliniştii saşi.